Sakrum’un multidedektör bilgisayarlı tomografi yöntemi ile morfometrik analizi

Amaç: Antropometrik çalışmalar kimliklendirmenin cinsiyet tespiti aşamasında önemli bilgiler sunmaktadır. Multidedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) yöntemi vücut oluşumlarının hızlı ve yüksek çözünürlük ile ince kesitlerinin incelenmesini sağlar. Bu çalışmada Türk toplumuna ait her iki farklı cinsiyette referans aralıklar oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma MDBT ile sakrumları görüntülenen ve yaşları 20 ile 80 arasında değişen 100 birey (50 kadın-50 erkek) üzerinde yapıldı. Çalışmamızda ölçülerek kayıt altına alınan parametreler; sakrum genişliği, korpus vertebra genişliği, korpus vertebra çapı, kornular arası mesafe, sakral hiatus uzunluğu, sakral kanal uzunluğudur. Bulgular: Sakral vertebra’ya ait korpus genişlikleri erkeklerde kadınlardan anlamlı (p˂0.05) derecede yüksek tespit edildi. Benzer şekilde sakral hiatus uzunluğu erkeklerde anlamlı (p˂0.05) derecede daha yüksekti. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda elde ettiğimiz ortalamaların genelde literatür bilgileri ile örtüştüğünü gördük. Bazı farklılıkların yaş, cinsiyet ve ırk gibi faktörlere bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Elde ettiğimiz bu verilerin radyoloji, anatomi ve adli tıp gibi alanlarda bilim adamları ve klinisyenlere faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Objective: Anthropometric studies provide important information on gender determination stages of identification. The multidetector computed tomography (MDCT) method provides rapid and highresolution examination of thin sections of body formations. In this study, it was aimed to contribute to the establishment of reference intervals for both sexes of Turkish society. Material and Method: The study was performed on 100 individuals (50 females-50 males) aged 20 to 80 years whose bony structures were visualized with multidetector computerized tomography. Parameters that can be measured and recorded in our study are Sacrum width, corpus vertebra width, corpus vertebra diameter, intercornual distance, hiatus sacralis length, sacral canal length. Results: We investigated whether there was a statistically significant difference between men and women. The corpus widths of sacral vertebra were significantly higher in males than in females (p˂0.05). Similarly, the length of hiatus sacralis was significantly higher in males than in males (p˂0.05). Conclusion: As a conclusion, we have seen that the average obtained in our study generally overlaps with literature. We think that some of the differences are due to factors such as age, gender, and race. We believe that these data we obtain will be useful to scientists and clinicians in fields such as radiology, anatomy and forensic medicine.

Sakrum, Morfometri, Anatomi, Sacrum, Morphometry, Anatomy

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Acar, M., Alkan, Ş. B., Durmaz, M. S., Seçkin, E., Öztemel, K., Sezgin, Z., Akbaba, A. (2018). Sakrum’un multidedektör bilgisayarlı tomografi yöntemi ile morfometrik analizi. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20, 2, 125-130.