Klotho geninin metilasyon düzeyi ile beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkisinin araştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu çalışmada, besin tüketim sıklığı ile karbonhidrat beslenen bireylerde ve protein beslenen bireylerde, Klotho geninin metilasyon düzeyi ile beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkisinin yaşlanmaya etkisi araştırıldı. Başlangıçta kan değerleri normal ve sağlıklı bireyler ile iletişim sağlandı. Çalışmanın kapsamı, amacı, iletişim sağlanan bireylere anlatılarak, kabul eden ve onamları alınan bireyler çalışmaya dahil edildi. Yirmi kişiden oluşan örneklem grubumuzda on kişi karbonhidrat beslenen ve on kişi protein beslenenler şeklinde iki grup oluşturuldu. Bireylerin kan numunelerinde Klotho geninin metilasyon düzeyi; DNA izolasyonu, RT-PCR, Bisülfit Modifikasyonu yöntemi ile araştırıldı. Çalışmamızın karbonhidrat diyet grubunda; yağ yüzdesi ile metilasyon yüzdesi arasında çok kuvvetli anlamlı ve ters bir korelasyon saptandı (r= -0.765, p= 0.05). Karbonhidrat yüzdesi ile metilasyon yüzdesi arasında çok kuvvetli aynı yönlü korelasyon saptandı (r= 0.778, p= 0.004). BMI ile metilasyon yüzdesi arasında kuvvetli aynı yönlü anlamlı bir korelasyon saptandı (r= 0.712, p= 0.01). Kolestrol yüzdesi ile metilasyon yüzdesi arasında kuvvetli ters yönlü anlamlı bir korelasyon saptandı (r= -0.556, p= 0.04). Protein diyet grubunda ise BMI ile metilasyon arasında kuvvetli anlamlı ters korelasyon saptandı (r= -0.635, p= 0.024). Klotho gen eskpresyon seviyeleri açısından her iki grupta da anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0.05). Çalışmamızın analiz sonucunda, karbonhidrat beslenen bireylerin Klotho geni metilasyon yüzdesi protein beslenen bireylerin Klotho geni metilasyon yüzdesinden daha yüksek bulundu. Elde ettğimiz bu veri karbonhidrat tüketimi arttıkça Klotho geni metilasyon düzeyinin arttığı sonucuna ulaştırdı. Beslenme alışkanlığı Klotho geni metilasyon seviyesini etkilemiş ancak Klotho geninin metilasyon düzeyi ile beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkinin yaşlanmaya etkisinin daha net anlaşılması için daha ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir.
In this study, the effect of the relationship between methylation level and nutritional habits of Klotho gene on aging and carbohydrate-fed individuals and protein-fed individuals was investigated. Initially, communication with normal and healthy individuals was achieved. The scope and purpose of the study were explained to the individuals who were communicated, and the individuals who accepted and gave their consent were included in the study. In our sample group consisting of 20 people, two groups were formed as ten people fed carbohydrates and ten people fed protein. Methylation level of Klotho gene in blood samples of individuals; DNA isolation, RT-PCR and Bisulfite Modification were investigated. In the carbohydrate diet group; There was a very strong and inverse correlation between fat percentage and methylation percentage (r = -0.765, p = 0.05). There was a strong correlation between carbohydrate percentage and methylation percentage (r = 0.778, p = 0.004). A strong correlation was found between BMI and methylation percentage (r = 0.712, p = 0.01). There was a strong inverse correlation between cholesterol percentage and methylation percentage (r = -0.556, p = 0.04). In the protein diet group, there was a strong inverse correlation between BMI and methylation (r = -0.635, p = 0.024). There was no significant correlation between clotho gene expression levels in both groups (p> 0.05). As a result of the analysis of our study, the percentage of methylation of Klotho gene methylation in carbohydrate fed individuals was higher than the percentage of methylation of Klotho gene in protein fed individuals. Our data showed that as the carbohydrate consumption increases, the methylation level of Klotho gene increases. Nutritional habits influenced the methylation level of Klotho gene, but further studies are needed to understand the effect of Klotho gene methylation level and nutritional habits on aging.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Diyet, Klotho, Karbonhidrat, Metilasyon, Protein, Diet, Methylation, Carbohydrate

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Karataş, E. (2019). Klotho geninin metilasyon düzeyi ile beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkisinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Konya.