DMEM ve HAMS F-12 sıvıları ile deri grefti yaşayabilirliğinin araştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Klasik bir bilgi olarak deri greftleri izotonik serum içinde saklanmakta ve gerek otogreft, gerekse allogreft olarak kullanılabilmektedir. Saklanan bu greftlerin hücre yaşayabilirliğinin maksimum düzeyde tutulması klinik başarıyı artıracaktır. Ayrıca greft total keratinosit sayısını gündeme getirerek önemli bir parametre çalışıldı. Yaşlan 25-35 arasında değişen 26 hastaya ait pannükülektomi materyalleri steril şartlarda elde edilmiştir. 6 materyal mantar kontaminasyonu sebebiyle çalışmaya dahil edilmedi. 36 ml'ye bir (1) cm2 parça gelecek şekilde ve DMEM, Ham's F-12 solüsyonları içinde +4 °C'ye sabitlenmiş buzdolabına konularak 3 hafta saklanmıştır. DMEM ve Ham's F-12 solüsyonları dokular için besleyici özelliğe sahip sıvılardır. Bu sürenin sonunda materyaller PBS ile yıkanarak Tripsin EDTA ile muamele edildi. Epidermis dermişten ayrılarak manyetik karıştırıcı ile karıştırıldı. Bu süspansiyona tripan blue boyası ile viabilite testi yapıldı. DMEM ve Ham's F-12 ile elde edilen sonuçlar birbirine yakın ancak izotonik seruma göre oldukça yüksek bulunmuştur. Bu çalışma ile allogreft ve oto greft saklanmasında viabilitenin yeri olduğu ve başarılı olarak kullanılabileceği gösterilmiş oldu.
Storage of the skin graft in serum physiologic is an routine application and these grafts may be used as an otograft or allograft. Better clinical results can be obtained by having maximum viability levels of the skin grafts. In this study graft keratinocytes quantity was emphasized that is an important parameter for the storage. Skin grafts were prepared from panniculectomi materials of 26 patients which were between 25-35 years old under steril conditions. Six (6) samples were excepted from the study because of fungal contamination. Each 1 cm2 skin grafts put into 36 ml. DMEM and Ham's F-12 mediums and preserved at +4 °C for 3 weeks. DMEM and Ham's F-12 fluids are nutrient mediums for the tissues. After 3 weeks storage period the skin grafts washed with PBS and transfered to Tripsin EDTA. Epidermis was separeted from dermis by mechanically and homogenized with magnetic mixer. Viability was measured after trypan blue application to the samples. The results of the viability which was obtained with DMEM and Ham's F-12 were almost the same but both were better than serum physiologic. This study indicated that viability assesment is an important part for the storage of the skin otograft and allograft and may be applicated successfully.

Deri, Skin, Deri nakli, Skin transplantation, Gref yaşaması, Graft survival

Tosun, Z. (2000). DMEM ve HAMS F-12 sıvıları ile deri grefti yaşayabilirliğinin araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon