Hidrolik Silindirin Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Lineer Statik Analizi

Bu çalışmada, endüstriyel 300 tonluk H tipi hidrolik presin en önemli parçalarından olan yardımcı silindirlerinin geometrik optimizasyonu için yapısal analizi yapılmıştır. Bu amaçla; yardımcı silindiri oluşturan silindir kovanı, silindir arka kapağı, kovan flanşı, silindir pistonu, silindir rotu, silindir boğazı ve rot flanşının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak lineer statik analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; ANSYS Workbench yazılımı ile silindiri oluşturan bu parçaların maksimum Von Misses gerilme bölgeleri, güvenlik katsayıları, yer değiştirme sonuçları ve optimizasyon yapılması gereken yerler belirlenmiştir.
In this study, structural analysis of auxiliary cylinders which are the most important parts of industrial 300 tons H-type hydraulic press is performed for geometric optimization. For this purpose, linear static analysis of cylinder barrel, cylinder back cover, barrel flange, cylinder piston, cylinder rod, cylinder throat and rod flange of auxiliary cylinder is realized by using finite element method. As a result, maximum Von Misses stress locations, safety factors, maximum deformation results and required optimization locations of cylinders parts are determined via ANSYS Workbench software.

Hidrolik Pres, Yardımcı Silindir, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Lineer Statik Analiz, Hydraulic Press, Auxiliary Cylinder, Finite Element Method, Linear Static Analysis

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Tınkır, M., Sezgen, H. Ç. (2017). Hidrolik Silindirin Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Lineer Statik Analizi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6, 1, 203-212.