Abdullah b. Muhammed eş-Şebrâvî (ö. 1171-1758) ve Ehli Beyt hakkındaki şiirleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Ehli Beyt kavramı ile Hz. Peygamber’in ailesi, özellikle de soyunun kendileriyle devam ettiği torunları Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve onların soyundan gelenler kastedilmektedir. Ehli Beyt Hz. Peygamber’in soyu olması hasebiyle Müslümanlar tarafından hürmete layık kabul edilmiş ve onlar, Ehli Beyt’in hak ettiği sevgi ve saygıyı tarih boyunca göstermeye çalışmışlardır. Âlimler onların fazileti ve değeri hakkında eserler kaleme alırken edebiyatçılar da edebî ürünlerinde onları methetmişlerdir. Ehli Beyt hakkında şiir söyleyen çok sayıda Arap şairden birisi de Abdullah b. Muhammed eş-Şebrâvî’dir. Osmanlı Mısırı’nda doğup büyüyen şair yaşadığı çevreden etkilenmiş, Ehli Beyt hakkında şiir yazan ve kendilerine ‘Aleviyye denilen edebî bir ortamda bulunmuştur. Şairin Ehli Beyt hakkında nazmettiği şiirlerin temaları methiye, istiġâse (medet umma), tevessül (niyaz) gibi daha çok dini içerikli şiirlerde görülen konulardır. Bu çalışmada eş-Şebrâvî’nin Ehli Beyt hakkındaki şiirlerinin muhtevası ve şekilsel özelliklerinin bir kısmı incelenerek onların edebî değerleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
The term Ahl al-Bayt refers to the Prophet Muhammad’s family, especially his grandsons Hassan and Hussein and their lineage. Since the Ahl al-Bayt is the lineage of the Prophet, they are considered “blessed” by the Muslims, showing them the due respect throughout history. The Muslim scholars composed works about their loftiness and value and the litterateurs praised in their literal works.One of the Arab poets who composed poems about the Ahl al-Bayt is Abdullah bin Muhammad al-Shabrawi. He, born and growing up in the Ottoman Egypt, was influenced by his milieu and lived in a literal circle of poets, who called themselves ‘Alawiyya. The poetry produced by this poet consists of such religious genres madhiyya, istighatha, tawassul. This article is intended todiscuss al-Shabrawi’s poetry about the Ahl al-Bayt, focusing on their contents, stylistic features and literal value.

Makale

Ehli Beyt, Eş-Şebrâvî, Şiir, Methiye, Kelam, The Ahl al-Bayt, Al-Shabrawi, Poetry, Eulogy

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

İyişenyürek, O. (2020). Abdullah b. Muhammed eş-Şebrâvî (ö. 1171-1758) ve Ehli Beyt hakkındaki Şiirleri. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 49, 49, 173-208.