Lojistik Köylerin Analizi ve Planlamasında Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanımı: Kayacık Örneği

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Günümüzde veriler oldukça erişilebilir durumdadır ve bu verilerden yararlanarak gerçek değerli bilgileri mümkün olan en kısa sürede toplamak kritik öneme sahiptir. Özellikle, organize etme ve planlama gibi karar verme süreçlerinde CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), çeşitli kriterlere göre mümkün olan en iyi seçimi elde etmede kritik bir rol oynamaktadır. CBS kullanan mekânsal analiz, mekânsal veri değerlendirmelerinde doğru kararları vermede son derece başarılıdır. ÇKKV (Çok Kriterli Karar Verme) teknikleri, özellikle birçok yönün kararı etkilediği durumlarda oldukça faydalıdır. Bu çalışmada, ÇKKV süreci olan AHP (Analitik Hiyerarşi Yöntemi) yaklaşımı kullanılarak bir dizi farklı kriter dikkate alınarak Konya'da bir lojistik köy inşa etmek için en uygun yer ortaya konmuştur. Uygulamada dikkate alınan kriterler; transit ulaşım ağı, üretim alanları, yerleşim alanları, Korunan alanlar ve eğim haritası olarak belirlenmiştir. Sonuçta seçilen kriterler ve verilen ağırlıklar doğrultusunda; Potansiyel lojistik merkez bölgeleri, sanayi bölgelerine yakın, yerleşim yerlerinden uzak, eğimi düşük, transit yollara ve limanlara yakın olarak belirlenmiş olup CBS'nin lojistik merkezlerin hızlı ve objektif bir şekilde planlanması için uygun potansiyel lokasyonlar ürettiği tespit edilmiştir.
Today, data is highly accessible and it is critical to leverage this data to gather real valuable information as soon as possible. In particular, in decision-making processes such as organizing and planning, GIS (Geographic Information Systems) plays a critical role in obtaining the best possible choice according to various criteria. Spatial analysis using GIS is extremely successful in making the right decisions in spatial data evaluations. MCDM (Multi-Criteria Decision Making) techniques are particularly useful when many aspects affect the decision. In this study, using the AHP (Analytical Hierarchy Process) approach, which is a multi-criteria decision-making process, the comost appropriate place to build a logistics village in Konya has been revealed by considering a number of different criteria. The criteria taken into account in the application; transit transportation network, production areas, residential areas, protected areas and slope map. As a result, in line with the selected criteria and given weights; Potential logistics center areas have been determined as close to industrial areas, far from residential areas, low slope, close to transit roads and ports, and it has been determined that GIS produces suitable potential locations for rapid and objective planning of logistics centers.

Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP), Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Lojistik köyler, Konya, Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographical Information Systems (GIS), Multi-Criteria Decision Making (MCDM), Logistic villages

Alragheb, H. (2021). Lojistik köylerin analizi ve planlamasında coğrafi bilgi sistemi kullanımı: Kayacık örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.