Necmettin Erbakan Üniversitesi

Suudi Arabistanlı genç roman yazarlarından olan Muhammed Hasan Alvân, Mevtun Sagîrun (Küçük Bir Ölüm) adlı romanında büyük İslâm düşünürü ve tasavvuf âlimi İbnü’l Arabî’nin hayatını konu edinmiştir. Bu hacimli eserde yazar, İbnü’l-Arabî’nin doğum yeri Endülüs’ten ölüm yeri Şam’a kadarki yaşamını ele almakta olup onun çocukluk, gençlik ve yaşlılık dönemlerini okuyucularına kendi perspektifinden aktarmaktadır. Eser, İbnü’l Arabî’nin daha çok iç dünyasına odaklanmış; onun sevinçlerini, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını, beklentilerini, düşüncelerinden dolayı çektiği sıkıntıları kurmaca bir şekilde dile getirmiştir. Ayrıca, romanın arka planında hayatı boyunca gezdiği bölgelerin toplumsal ve siyasal olaylarını tarih kaynaklarına uygun bir şekilde okuyuculara aktarmıştır. Roman, fasih, akıcı ve şiirsel bir dille kaleme alınmıştır. Edebî tasvirler ve teşbihlerle, mekân ve zaman unsurları romanda ustaca işlenmiştir.
Muhammad Hasan Alvân, one of the young writers of Saudi Arabia, handled the subject of Ibn al-Arabi, a great Islamic thinker and Sufism scholar, in his novel Mevtun Sagîrun (A Little Death). In this voluminous work, the author examines his childhood, youth and old age from his own perspective to his readers and explains the life of Ibn al-Arabi from his birthplace of the Andalusia to Damascus. The work is mostly focused on the inner world of Ibn al-Arabi; his fondness, sadness, frustration, expectations, the fears of his thoughts due to the fictitious way expressed. In addition, he shared the social and political events of the regions he traveled throughout his life to the readers in accordance with the sources of history. The novel was written in a faseeh, fluent and poetic language. He has skillfully handled in the novel place and time elements with literary images and alchemists.

Makale

Muhammed Hasan Alvân, Arap Romancılığı, İbnü’l-Arabî, Modern Arap Edebiyatı, Düşünce Özgürlüğü, Mohammed Hasan Alwan, Modern Arabic Literature, Ibn al-Arabi, Freedom of Thought

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Eminoğlu, A. (2018). Muhammed Hasan Alvân’ın “Mevtun Sağîrun” (Küçük Bir Ölüm) adlı romanının teknik ve tematik incelemesi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 46, 46, 141-162.

Koleksiyon