Amaç: Bu çalışmada epizodik ve kronik migrenin bireylerin ev, iş ve okul hayatı gibi sosyal hayatları üzerine etkisini incelemek, migrenlilerde depresyon, uyku kalitesi, yorgunluk komorbiditelerinin değerlendirilerek tedavi ve prognozda hayat kalitesini artıracak yol gösterici ipuçları elde edebilmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 100 olgu (80 kadın,20 erkek), 50 (37 kadın,13 erkek) epizodik migren ve 50 (43 kadın, 7 erkek) kronik migren olgusu dahil edildi. Olgulara MIDAS (Migraine Disability Assessment, Migren Engelliliği Değerlendirme Testi); Pıttsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ); Yorgunluk Şiddet Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçekleri yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 30,44±9,12 (kronik migrenlilerin 27,5±7,95; Epizodik migrenlilerin 33,38±9,34) idi. Olguların %29’u minimal, %14’ü hafif, %52’si orta ve %5’i şiddetli depresyonu vardi. Kronik migrenli olguların toplam PUKİ skor ortalaması epizodik migrenlilerden anlamlı düzeyde yüksekti. Olguların %62,89’unda şiddetli yorgunluk saptandı ve kadınlarda daha belirgindi. Kronik migrenlilerin orta dereceli depresif olma sıklığı, cinsel işlev bozukluğu, MIDAS skoru, Öznel Uyku Kalitesi ve Uyku Süresi alt bileşen skorlarıyla toplam PUKİ skoru, baş ağrısı sıklığı epizodik migrenlilerden anlamlı düzeyde yüksekken, minimal depresif olma sıklığı, yaşları ve baş ağrısı şiddeti anlamlı düzeyde düşüktü. Kronik migrenli erkeklerin baş ağrısı şiddeti kadınlardan anlamlı düzeyde yüksekti. Epizodik migrenlilerin toplam PUKİ puanıyla baş ağrısı sıklığı arasında negatif yönlü korelasyon saptandı. Kronik migrenlilerin toplam PUKİ skorları ile yaşları, depresyon derecesi, Yorgunluk Şiddeti Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü korelasyon saptandı. Epizodik migrenlilerin yaşlarıyla depresyon derecesi, Yorgunluk Şiddet Ölçeği puanı ve MIDAS skoru arasında pozitif yönlü orta düzeyde korelasyon saptandı. Sonuç : Kronik migren yaş ortalaması daha düşükken, baş ağrısına bağlı engellilik, kötü uyku kalitesi, depresif belirtiler, cinsel işlev bozukluğu oranı daha yüksekti. Yorgunluk açısından gruplar arasında fark olmayıp tüm olgularda yorgunluk oranı yüksekti. Kronik migrenlilerin MIDAS skorları daha yüksek olup bu bulgu, migrenin sosyal yaşam üzerinde engellilik yaptığını desteklemekteydi. Bu bulgular migren tedavi ve prognozunda komorbiditelerin de son derece önemli olduğuna işaret etmektedir.
Objective: The aim of this study is to examine the impact of episodic and chronic migraine on social lives of subjects at home,work and school, together with assessment of comorbities such as depression, sleep quality and fatigue in order to obtain guiding clues that will increase the quality of life and to ameliorate the prognosis with treatment. Methods: One hundred cases (80 women, 20 men), 50 (37 women, 13 men) of episodic migraine and 50 (43 women, 7 men) chronic migraine cases were included in the study. MIDAS (Migraine Disability Assessment Test), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Fatigue Severity Scale and Beck Depression Scales were administered by face-to-face interview. Results: The average age of the cases was 30.44±9.12 (27.5±7.95 for chronic migraineurs; 33.38±9.34 for episodic migraineurs). Twenty nine percent of the cases had minimal, 14% mild, 52% moderate and 5% severe depression. The total PSQI score average of the chronic migraine cases was significantly higher than that of episodic migraine patients. Severe fatigue was detected in 62.89% of the cases and was more prominent in women. While the frequency of moderate depression, scores of sexual dysfunction, MIDAS score, Subjective Sleep Quality and Sleep Duration subcomponent and the total PSQI score and headache frequency of chronic migraineurs were significantly higher than those of episodic migraineurs, the frequency of being minimally depressed, age and headache severity in chronic migraineurs were significantly lower. Headache severity scores of men with chronic migraine were significantly higher than women. A negative correlation was found between the total PSQI score and headache frequency of episodic migraineurs. A positive correlation was found between the total PSQI scores and age, degree of depression, and Fatigue Severity Scale scores of chronic migraineurs. A moderately positive correlation was detected between the age of episodic migraineurs and their degree of depression, Fatigue Severity Scale score and MIDAS score. Conclusion: While the average age of chronic migraine was lower, the rates of headache-related disability, poor sleep quality, depressive symptoms, and sexual dysfunction were higher. There was no difference between the groups in terms of fatigue, and the fatigue rate was high in all cases. People with chronic migraine had higher MIDAS scores, and this finding supported that migraine interferes with social life. These findings indicate that comorbidities are extremely important in migraine treatment and prognosis.

Migren, Komorbidite, MIDAS, PUKİ, Beck Depresyon Ölçeği, Yorgunluk Şiddet Ölçeği

Ağca, S. Y. (2024). Epizodik ve kronik migrenlilerde mıdas, pittsburgh uyku kalite indeksi, yorgunluk şiddet ölçeği ve beck depresyon ölçeklerini kullanarak migrene bağlı engelliliğin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon