Osmanlı dönemi kaynaklarından Kamusu'l-Alam'a göre Türkistan

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Osmanlı döneminde II. Abdülhamid Han'ın teşvik ve himayesi ile, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Arnavut asıllı Şemseddin Sâmi tarafından yazılan ve bilinen ilk Türkçe ansiklopedi olma özelliğini taşıyan Kāmûsü'l-Aʻlâm, içerisinde yer alan dünya tarihi ve coğrafyası hakkındaki binlerce madde ile araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı olma özelliğine sahiptir. XIX. yüzyılın bilgi durumunu ve çağın Osmanlı aydınlarının tarih anlayışını yansıtan; tarihsel, kültürel ve coğrafi veriler aktaran bu eserin tamamı henüz günümüz Türkçesine aktarılmamıştır. Kāmûsü'l-Aʻlâm'ın okuyucusuyla buluştuğu dönemde Osmanlı ilim dünyasında, dünyanın en büyük kıtası olan Asya'nın kalbinde yer alan, Türklerin ata yurdu Türkistan ile alakalı Avrupalı seyyahların tercüme edilebilen birkaç kitabı haricinde, derli toplu bilgi edinilebilecek Türkçe bir kaynağa ulaşmak neredeyse imkansızdı denilebilir.
During the Ottoman period, Kāmûsü'l-Aʻlâm, written by Şemseddin Sâmi, an Albanian author and one of the important writers of Turkish literature, with the encouragement and patronage of Sultan Abdulhamid II, is known as the first Turkish encyclopedia and serves as an important reference source for researchers with thousands of articles about world history and geography. The entire work, which reflects the knowledge status of the 19th century and the understanding of history among Ottoman intellectuals of the time, has not yet been translated into contemporary Turkish. During the period when Kāmûsü'l-Aʻlâm met its readers, it can be said that it was almost impossible to find a comprehensive Turkish source providing organized information about Turkestan, the ancestral land of the Turks, located in the heart of the world's largest continent, Asia, except for a few translated books by European travelers.

Kāmûsü'l-Aʻlâm, Şemseddin Sâmi, Türkistan, Türkistanlı Alimler, Türkistan Şehirleri, Kamusu'l-Alam, Şemseddin Sâmi, Turkestan, Turkestan Scholars, Turkestan Cities

Çiftci, Ü. N. (2023). Osmanlı dönemi kaynaklarından Kamusu'l-Alam'a göre Türkistan. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Konya.