Psoriasisli hastalarda serum adenozin deaminaz düzeyleri

Küçük Resim Yok

1998

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada psoriasis patogenezinde primer rol oynadığı düşünülen T hücre aktivasyonunun nonspesifik markın olarak kabul edilen ADA'nm serum düzeyleri ölçülerek hastalığın takibinde kullanılabilecek bir markır olup olmayacağı araştırıldı. 43 plak, 5 guttat, 4 nümüler ve 1 eritrodermik psoriasisli, toplam 53 hastada ve 30 sağlıklı kişide serum ADA düzeyleri çalışıldı. Psoriasisli hastalarda serum ADA değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Serum ADA değerleri ile PASI skoru, cinsiyet, aile öyküsü, tırnak tutulumu, kaşıntı varlığı ve köbner pozitifliği arasında ilişiri bulunamadı. Psoriasis hastalarında serum ADA düzeyinin yüksek olması etyopatogenezinde öne sürülen T lenfosit aktivasyonunun primer rol oynadığı görüşünü desteklemektedir. Araştırmamız hem ADA'nın psoriasis için nonspesifik bir markır olabileceğini göstermiş hem de etyolojisi henüz bilinmeyen hastalığın asıl orijinine yönelmede yol gösterici bir çalışma olmuştur.
T cell activation is thought to be the primary cause of psoriasis. Serum levels of ADA is nonspecific indicator of T cell activation. In this study we investigate whether the serum levels of ADA can be used as a marker of psoriasis or not. In 53 psoriatic patients, of whom 43 with plaque, 5 with guttate, 4 with numulary and 1 with erythroderniic psoriasis and in 30 healthy individuals serum ADA levels are measured. Serum levels of ADA were found specifically high in psoriatic patients but there was no specific relationship between serum ADA levels and PASI score, gender, family history, nail involvement, itching and koebner phenomenon. High ADA levels in psoriatic patients support the hypothesis that T cell activation is primary cause of psoriasis. In this study we proved that ADA can be a nonspecific marker of psoriasis and it is helpful to demostrate the real origin of psoriasis whose etiology is still unknown.

Psoriasis, T hücre, T cell, Adenozin deaminaz (ADA), Adenosine deaminase (ADA)

Hoşgör, Ö. (1998). Psoriasisli hastalarda serum adenozin deaminaz düzeyleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon