Küçük Resim Yok

2001

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

İnsanların yaklaşık % 20' sinde üst ve alt ekstremite sinir donanımında anomali olduğu bilinmektedir. Sinir iletim çalışmalarında hatalara neden olabilen ve EF çalışmalarla ortaya çıkanlabilen bu sinir anomalilerinin en iyi bilinenleri aksesuar peroneal sinir ve MGA'dur. MGA ön kol seviyesinde median sinirden genellikle anterior interosseos sinir aracılığıyla motor aksonların ulnar sinire katılmasıyla gerçekleşen ve elde ulnar sinir ile innerve intrinsik kaslara giden anormal bağlantı dalıdır. MGA normal toplumun % 15-31 'inde görülmektedir. Bu çalışmada sağlıklı erişkinlerde MGA insidansının araştırılıp literatür bilgileriyle karşılaştırılması planlandı. Çalışma 1 16'sı kadın J30'u erkek olmak üzere 246 sağlıklı bireyin (Selçuk Üniversitesi tıp fakültesi öğrencileri ve hastane çalışanları) gönüllü katılımıyla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı nörofizyoloji laboratuvannda Nihon Kohden MEB - 7102 K markalı EMG cihazı kullanılarak yapıldı. Deneklerin sağ ve sol üst ekstremitelerinde median ve ulnar sinirler bilek ve dirsek seviyelerinden yüzeyel olarak uyarıldı. Tenar, hipotenar bölgelerden ve BDİ kastan kayıt yapıldı. Elde edilen BKAP MGA tanı kriterlerine göre değerlendirilip MGA olup olmadığına kara verildi. Çalışmaya katılan 246 denekten 29 erkek (%22.3) ve 28 kadın (%24.1) olmak üzere 57 denekte (%23.2) MGA saptandı. Bulguların literatür bilgileriyle uyumlu olduğu görüldü. MGA saptanan erkek ve kadın denekler arasında MGA bulunması ve bulunuş biçimleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.
Aproximatly 20 % of humans have anomalies of upper and lower extremity nerve division. La nerve conduction studies accesory peroneal nerve and Martin - Gruber anastomosis are the cause of the falts, and they are cosidered to be the most common anomalies that appear during electrophysiological studies. MGA, a branch that arise at the forearm from median nerve generally by anterior interosseal nerve and ulnar nerve in wich its motor axons are present joins ulnar nerve to innervate the intrinsic muscles of the arm and considered to be abnormal branch of ulnar nerve. It's seen in 15-31 % of normal population. In this study we evaluate the incidance of MGA in healthy adults and compare it with literature knowledge. Our study was done in 116 females and 130 males for a total of 246 healthy subjects (Selçuk Umvesity medical faculty students and hospital staff) by using Nihon Kohden MEB - 7102 K model EMG instrument in Selçuk University medical faculty neurophsiology laboratory of neurology department. Electrods stimulated median and ulnar nerve superficiallyon their rigt and left upper extremities at the level of elbow and wrist joints. Recors were done on thenar, hypothenar and FDI muscles. The obtained CMAP results were decided to be MGA or not according to MGA diagnosis criteria. From 246 subjects (29 males (22.3 %) and 28 females (24.1 %) ) 57 subjects (23.2 %) were proved to have MGA. The findings were in accordance with literature knowledge. Statistically there were no significant difference in the occurance and in the form of MGA between male and female subjects with MGA.

bilateral, iki taraflı, insidans, incidence

Uysal, A. (2001). Sağlıklı erişkinlerde bilateral Martin Gruber anastomoz insidansının araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon