Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Delfinidin-3-Glikozit (Dp3G) molekülü Myrtillin olarak da bilinir. Genel olarak Delfinidin molekülünün 3 pozisyonuna glikoz bağlanmasıyla meydana gelir. Molekül formülü C21H21O12 dir. Çalışmada kullanılan bu moleküller literatürde sırasıyla antosiyaninler grubuna, antosiyanin bileşikleri flavonoidler grubuna, flavonoidler ise fenolik bileşikler grubuna dahil edilir. Bu bileşiklerin moleküler yapısı, karakterizasyonu ve sağlık üzerine olan etkilerinin araştırılmalarında spektrofotometrik ve kromatografik yöntemlerin önemi büyüktür. Çalışmada Dp3G bileşiğinin konformasyon analizi sonucunda en kararlı yapısı tespit edilerek bu yapıya ait atomik ve yapısal özelliklerinin teorik hesaplamaları, moleküler modelleme yöntemleri ile bilgisayar ortamında Spartan 08, Gaussian 03W ve Gauss View 3.0 programları ile yapılmıştır.
The Delphinidin-3-Glucoside (Dp3G) molecule is also known as Myrtillin. In general, Dp3G consists by glucose is connected to 3-position of the delphinidin molecule. Dp3G's molecular formula is C21H21O12. These molecule used in this study which are included in the literature as anthocyanins group, anthocyanin compounds as flavonoids group and flavonoids as phenolic compounds. The molecular structure, characterization and effects on health of these compounds are great importance in the investigation of spectrophotometric and chromatographic methods. In this study, ground state of the Dp3G compound was calculated at the end of conformational analysing. Related to this structure, theoretical calculations of the atomic and structural properties by molecular modeling methods have been also performed in computer with Spartan 08, Gaussian 03W and Gauss View 3.0 programs.

Delfinidin-3-Glikozit,, DFT,, IR Spektroskopisi,, Raman Spektroskopisi., Delphinidin-3-Glucoside,, DFT,, IR Spectrometry,, Raman Spectrometry.

Gözütok, E. (2018).Delphinidin-3-glucoside molekülünün moleküler yapısının teorik yöntemlerle incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Nanobilim Nanomühendislik Anabilim Dalı, Konya.