Küçük Resim Yok

1999

Çocukluk çağı idrar yolu infeksiyonu etkeni olan Escherichia coli suşlannın virulans özellikleri ve antibiyotiklere duyarlılıkları Bu çalışmada, üriner sistem infeksiyonuna neden olan 130 E. coli susunun adheziv, hemoliz yapma ve hareket özellikleri araştırıldı ve fekal flora üyesi 38 E. coli susunun aynı özellikleriyle karşılaştırıldı. Mannoz rezistan (MR) fimbriya bulundurma oranı üriner suşlarda (%46.1), fekal suşlara (%15.7) göre fazla bulundu. Mannoz sensitif (MS) fimbriya yönünden üriner sistemden izole edilen suşlar (%49.2) ile fekal suşlar (%36.8) arasında fark bulunamadı. MR ve MS fimbriya özelliği ikisi birlikte fekal suşların hiçbirinde bulunmazken, idrardan izole edilen suşlarda %14.6 bulundu. Üriner suşların %25.6'sı, fekal suşların %5.2'si hemolizin üretiyordu. Fekal suşlar arasında MR fimbriya ve hemolizin özelliği birlikteliği suşların hiçbirinde bulunmazken, idrardan izole edilen suşlarda %10 oranında idi. MS fimbriya ve hemoliz özelliği birlikteliği, fekal suşların sadece l'inde (%2.6) bulunurken, idrardan izole edilen suşlarda % 15.3 oranında idi. Hareket yönünden üriner sistemden izole edilen suşlar (%66) ile fekal suşlar (%84) arasında fark bulunamadı. MR adezinlerin ve hemolizinin idrar yolu infeksiyonu oluşumunda rol oynadığı, hareketin ise idrar yolu infeksiyonu patogenezinde rol almadığı görüldü. Üriner suşlara disk difüzyon yöntemi kullanılarak bazı antibiyotiklerin in vitro etkinliği araştırıldı ve en etkili antibiyotiklerin sırasıyla imipenem (%99.2), seftazidim (%97.69), netilmisin (%96.15), gentamisin (%96.15), tobramisin (%95.38) ve amikasin (%95.38) olduğu saptandı.
Virulance factors of E.coli in urinary isolates from childhood urinary tract infections and their antibiotic suspectibility In this study, adhesive properties, hemolysin production and motility property of 130 strains of E.coli which cause urinary tract infections were examined and compared with same properties of 38 strains of E.coli isolated from stool specimens of healty individuals. Mannose rezistant (MR) fimbriae were found greater in urinary isolates (46.1%) than faecal isolates (15.7%). There was no difference between urinary isolates (49.2%) and faecal isolates (36.8%) for mannose sensitive (MS) fimbriae. The presence of MR and MS fimbriae was found correlated in 14.6% of urinary strains whereas none of the strains showed these properties together among the faecal isolates. Hemolysin activity was positive in 25.6% of urinary isolates and 5.2% of faecal isolates. The presence of MR fimbriae and hemolytic activity was found correlated in 10% of urinary strains whereas none of strains showed these properties together among the faecal isolates. The presence of MS fimbriae and hemolytic activity was found correlated in 15.3% of urinary strains whereas only one (2.6%) strain showed these properties together among the faecal isolates. There was no difference between urinary isolates (66 %) and faecal isolates (84%) for motility. There was a significant correlation between the presence of MR adhesin and hemolysin activities and urinary tract infection, but no significant correlation between motility and urinary tract infection. By using disk diffusion method, the in vitro effect of antibiotics on the urinary strains were investigated. Imipenem (99.2%), ceftazidime (97.69%), netilmycin (96.15%), gentamicin (96.15%), tobramycin (95.38%) and amikacin (95.38%) were found to be the most effective.

Escherichia coli, Üriner sistem enfeksiyonları

Yıldız, N. (1999). Çocukluk çağı idrar yolu enfeksiyonu etkeni olan escherichia coli suşlarının virülans özellikleri ve antibiyotiklere duyarlılıkları. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon