Strüktür bağlamında ritim olgusunun çağdaş Türk resim sanatına yansıması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Strüktürün yapı ile etkileşim sürecinde doğal oluşumlar ve tasarımlar sonucunda meydana gelen ritim olgusu strüktürün bir parçasıdır. Bu durum strüktür ve ritim birlikteliği mahiyetinde bir resmin oluşum sürecini etkileyebilmiştir. Evren ve doğa, sürekli kendini tekrar eden ritimlere sahiptirler. Evrende her bir yapının kendine ait düzeni vardır. Bu bağlamda bu ritim olguları tasarımla birlikte doğal olarak sanat dalllarınada yansımıştır. Resim sanatı içerisinde nokta, çizgi, doku, leke, açık, koyu, renk ve espas ögeleri dahilind ritim oluşmaktadır. Çağdaş Türk Resim Sanatında ritim olgusunun örneğinin çok olmasından ötürü bu ögeler dahilinde incelenmesi uygun görülmüştür. Bu araştırmada “Strüktür Bağlamında Ritim olgusunun Çağdaş Türk Sanatına Etkileri“ uzman görüşünde belilenen sanatçıların başlık doğrultusunda, iki eserlerinin analizi yapılmıştır.
The rhythm phenomenon that occurs as a result of natural formations and designs during the interaction process of the structure with the structure is a part of the structure. This situation could affect the formation process of a picture which is a combination of structure and rhythm. The universe and nature have rhythms that constantly repeat themselves. Each structure in the universe has its own order. In this context, these rhythm phenomena are reflected in the branches of art by being natural. Rhythm is constructed within the art of dot, line, texture, stain, light, dark, color and space elements. Due to the high number of examples of rhythm in contemporary Turkish painting, it has been considered appropriate to examine these elements. In this research, two works of the artists mentioned in the expert opinion eri Effects of Rhythm in Structure Context in Contemporary Turkish Art yapılmış were analyzed.

Strüktür, Ritim, Çağdaş Türk Resim, Sanatı, Konstrüksiyon, Tasarım, Structure, Rhythm, Contemporary, Turkish, Painting, Art

Kaleli, A. O. (2019).Strüktür bağlamında ritim olgusunun çağdaş Türk resim sanatına yansıması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anabilim Dalı, Konya.