Küçük Resim Yok

2003

Böbrek taş hastalığı, tedavi edildikten sonra sık nükseden bir hastalıktır. Böbreklere lokalize taşların % 25-3 5 'ni alt kaliks taşları oluşturmaktadır. Alt kaliks taşlarının tedavisinde pek çok seçenek olmasına rağmen kısmi nefrektominin nüks oranlarını azalttığı belirtilmiştir. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Üroloji kliniğinde Ocak 1992 ile Haziran 2000 tarihleri arasında böbrek alt kaliks taşı teşhisi konan ve cerrahi tedavisi yapılan 57 hasta değerlendirildi. Böbrek anatomisi Sampaio ve arkadaşlarının tarif ettikleri şekilde standart İVP'lerle değerlendirilerek, infundibulapelvik açı, infundibulumun uzunluğu, infundibulumun derinliği ölçüldü. Alt pol nefrektomisi yapılan 29 hasta ile, pyelolitotomi, nefrolitotomi ve pyelonefrolitotomi yapılan 28 hasta ortalama 79 ay takip edildi. Kısmi nefrektomi yapılan hastaların ameliyat öncesi ölçülen infundibulapelvik açı ortalamaları 57 dereceden ameliyat sonrası 108 dereceye yükselirken pyelolitotomi, nefrolitotomi ve pyelonefrolitotomi yapılan hastalarda ortalama açı değerlerinde farklılık gözlenmedi. Alt pol nefrektomisi yapılan hastalarda 78 aylık takip sonucu taş nüksü oranı % 10, pyelolitotomi, nefrolitotomi ve pyelonefrolitotomi yapılan hastalarda ise 80 aylık takip sonucu % 21 idi. Kısmi nefrektomi ile alt kaliks taşı oluşumuna neden olan anatomik faktörün ortadan kaldırılması ile takiplerdeki taş nüks oranlarının azalması sağlanmaktadır.
Renal stone disease is a recurrent disease. 25-35% of localized renal stone disease is localized to lower caliyx. In spite of different treatment methods of lower caliceal stones, it's thought that partial nephrectomy decrease recurrence rate. Between January 1992 and July 2000, 57 patients who were diagnosed and surgically treated for their lower caliceal stones, were evaluated in Selçuk University Meram Medical Faculty, Urology department. According to Sampaio et al description for renal anotomy, infundibulopelvic angle, infundibulum length and infundibulum diameter were measured by standard IVP. The mean follow-up period in 29 patients with lower pole nephrectomy and 28 patients with pyelolithotomy, nephrolithotomy and pyelonephrolithotomy was 79 months. The mean infundibulopelvic angle of the patients who were treated with partial nephrectomy increased from 57 degrees preoperatively to 108 degrees postoperatively. This angle of the patients treated with pyelolithotomy, nephrolithotomy and pyelonephrolithotomy remained the same. The recurrence rate of the patients treated with partial nephrectomy was 10 % in 78 month follow-up, but in patients treated with pyelolithotomy, nephrolithotomy and pyelonephrolithotomy this rate was 21 % in 80 month follow-up period. The partial nephrectomy decreases the recurrence rate by eliminating the anatomical factors that cause stone formation.

Böbrek alt kaliks taşları, Lower kidney calyx stones, nefrektomi, nephrectomy

Balasar, M. (2003). Böbrek alt kaliks taşlarının tedavisinde ve tekrar taş oluşumunda kısmi nefrektominin rolü. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.