Amatör boksörlerde nörolojik, elektroansefalografik ve vestibüler araştırma

1989

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Boks sporu ile uğraşanlarda gelişebilen ve kronik travmatik ansefalopati veya yumruk sarhoşluğu olarak bili nen sendrom bir çok araştırıcı tarafından incelenmiştir »An cak vestibüler sistemin incelendiğine ilişkin bir çalışmaya rastlanmadı. Vestibüler sistemin tekrarlayıcı yumruk darbe lerinin yarattığı kafa akselerasyonundan özellikle etkile nebileceği düşünülerek bu çalışma yapıldı. Rast gele alınan 47 boksör çalışmanın olgularını oluşturdu. Yaş dağılımı 15- 48 yaşlar arasında değişen boksörlerin tümü amatör olup, 18* i aktif boksu bırakmış durumdaydı. Boksörlerin tümüne klinik nörolojik muayene ve BEG incelemesi, 30 una minimal denge testleri bataryası uygulandı.Klinik nörolojik muaye nede sadece bir boksörde horizontal fiksasyonel nistagmus sap tandı. EEG incelemesinde % 38.29 oranında disritmi görül dü. Minimal denge testlerinde üst ve alt ekstiremite kont rollerinin önemli ölçüde genellikle sola sapma şeklinde ol mak üzere bozulduğu dikkati çekti. İzleyiş göz hareketleri ile OKU" YF hızları arasında görülen normaldeki yüksek kore lasyon boksörlerde azımsanmayacak ölçüde düşük bulundu. Bu bulgu izleyiş göz hareketleri ile OKU Yalarının gerçekleş tiği temel anatomofizyolojik mekanizmanın etkilendiğini dü şündürdü. Rotasyon testi ve kalortk test ile elde edilen nistagmus YP hızları kontrol grubundan elde edilenlere göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. Bu bulgu boksörlerde vestibü-76 ler duyarlılığın azalması olarak nitelendi ve tekrarlayan şiddetli akseleraayonlarla kronik zeminde (gürültü sağırlı ğında olduğu gibi) vestibüler reseptörlerin dejenere şansına bağlı olabileceği düşünüldü. Sağ kanal parazisinin anlamlı Ölçüde yüksek görülmesi yumruk darbelerinin daha çok soldan gelmesiyle başın sağa akselerasyonu: sonucunda sağ labiren tin, özellikle horizontal semi sirküler kanalın daha çok et kilenmesine bağlı olabileceği kanısına varıldı. Sonuç olarak klinik nörolojik muayene bulgularına yansımadığı halde bok sörlerde vestibüler bulguların çalışmada kullanılan minimal denge testleriyle saptanabileceği bu yöntemin boksörlerin sağlık kontrolünde yararlı bir yöntem olarak kullanılabile ceği düşünüldü.

Boks, Boxing, Boksörler, Boxers, Elektroensefalografi, Electroencephalography, Nöroloji, Neurology

Demir, O. (1989). Amatör boksörlerde nörolojik, elektroansefalografik ve vestibüler araştırma. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon