Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Teknik resim derslerinde kullanılan materyallerin çeşitliliği verilen eğitimin kalitesini artırmakta, öğrencilerin konuyu anlamalarına katkı sunmaktadır. Ancak bu materyallerin ders dışı ortamlara taşınması veya kalabalık sınıflarda materyallerin sınıf içerisinde gezdirilmesi vakit kaybına neden olmaktadır. Bunun için kullanılan slayt veya pdf formatındaki materyaller ise 3 boyutlu algılamaya imkan sağlamadığı için yeterli gelmemektedir. Yeni gelişen artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler ise gerek pahalılıkları gerek sınıf içi ve dışında erişimin zor olması gibi nedenlerle ihtiyaca tam olarak cevap verememektedir. Bulut tabanlı sistemler olarak isimlendirdiğimiz, materyal tasarımlarının sanal belleklerde muhafaza edilerek öğrencilere erişim linki veya QR kodu yardımıyla paylaşımı sağlayan sistemde ise hem çok sayıda farklı örnek verilebilmekte hem de istenilen an ve mekanda ilgili materyale ulaşılabilmektedir. Autodesk firmasına ait öğretici ve öğrencilere ücretsiz Fusion 360 programı aracılığıyla teknik dersin temel konularına ilişkin örneklerden oluşan kaynak materyal çalışmasında bulut tabanlı sistem yardımıyla materyalin 2 ve 3 boyutlu görüntüsünü aynı anda sunabilmekteyiz. Öğrenci kendisinden istenilen çizim için materyali inceleyebilmekte, ihtiyaç anında 3 boyutlu halini gözlemleyebilmekte, yaptığı çalışmanın doğruluğunu kendisine verilen 2 boyutlu görüntüyü inceleyerek tahlil edebilmektedir.
The variety of materials used in technical drawing lessons increases the quality of the education provided and contributes to students' understanding of the subject. However, carrying these materials to extracurricular environments or moving the materials around the classroom in crowded classrooms causes a waste of time. Materials in slide or pdf format used for this are weak as they do not allow 3D perception. Technologies such as newly developed augmented reality, on the other hand, cannot fully meet the needs due to both their expensiveness and the difficulty of access outside the classroom. In the system, which we call cloud-based systems, which provides access link or QR code sharing to students by preserving material designs in virtual memories, many different examples can be given and the relevant material can be accessed at any time and place. We are able to present 2d and 3d images of the material at the same time with the help of cloud-based system in the source material study, which consists of examples related to the basic topics of the technical course, through the free Fusion 360 program of the Autodesk company. The student can examine the material for the drawing requested from him, observe the 3D state when needed, and analyze the accuracy of his work by examining the 2D image given to him.

Bilgisayar Destekli Teknik Resim Dersi, Fusion 360, Bulut Tabanlı Sistem, Teknik Resim İçin Materyal Geliştirme, 3 Boyutlu Modelleme, 2 Boyutlu Modelleme, Computer Aided Technical Drawing Course, Cloud Based System, Material Development for Technical Drawing, 3D modeling, 2D Modeling

Akbaş, H. (2023). Bulut tabanlı program ile bilgisayar destekli teknik resim derslerinde kullanılacak materyaller için kaynak oluşturulması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.