Küçük Resim Yok

1999

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışma 1997 yılında Konya-Seydişehir Alüminyum İşletme müdürlüğü bünyesinde çalışan ve rastgele örneklemle seçilen 1670 denek üzerinde gerçekleştirildi. Alkol bağımlılığı epidemiyolojik, demografik, sosyal ve ruhsal belirtiler açısından araştırıldı. Çalışmada veri toplamak için kişisel bilgi formu, alkol kullanım formu, Michigan Alkol Tarama Testi (MATT), CAGE testi, Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) kullanıldı. Veriler istatistiksel olarak SPSS programında ki kare, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Çalışmada deneklerin % 26. Tinin (436 kişi) alkol kullandığı, MATT puanlarına göre % 5.47' ünün (91 kişi) alkolü bağımlılık düzeyinde kullandığı saptandı. Ayrıca çalışılan grubun % 8.4'ünün (140 kişi) alkol kötüye kullanıcısı, %12.3'ünün (206 kişi) sorunsuz içici olduğu belirlendi. Bağımlılık düzeyinde alkol kullanmanın işçiler arasında(p=0.0001), eğitim(p=0. 00001) ve gelir düzey leri(p=0. 03) düşük kişilerde daha sık olduğu bulundu; bu kişilerin ortalama 20'li yaşlarda alkole başladıkları, 15 yıllık bir alkol kullanım öyküsü olduğu ve ortalama 3.38 standart alkol miktarı tükettikleri bulundu. Cinsiyetin erkek oluşu, çocukluk ve ergenlik döneminde aile içi çatışmaların varlığı, eğitim ve ekonomik düzeyin düşük oluşu, ailede alkol kullanan kişilerin bulunması, tüketilen alkolün miktarının fazla oluşunun bağımlılık için yatkınlaştırıcı etkenler olduğu saptandı (p=0.0003). Alkol bağımlılarında kişisel, ailevi, mesleki ve toplumsal sorunların daha yoğun olduğu(p=0. 00001), alkol nedeni ile trafik suçu(p=0. 00002) ve diğer suçlara(p=0.0005) daha fazla karıştığı tespit edildi. Depresyon ve anksiyete başta olmak üzere fobik anksiyete, öfke, paranoid, 54düşünce psikotik, kişiler arası duyarlılık belirtilerinin alkol bağımlılarında diğer içicilerden ve alkol kullanmayanlardan daha fazla olduğu bulundu (p=0.0001).
This study was performed on 1670 workers who were randomized among Aluminum Administrating Directorate at the country of Seydişehir, in the city of KONYA, in 1997. The epidemiology of alcohol dependence and its demographic, social and psychological properties were examined. Data were collected with a personal information form and an alcohol using pattern form, the Michigan Alcohol Screening Test (MAST), CAGE test and Symptom Check List- 90 Revised (SCL 90-R). SPSS for windows statistic program and chi-square, one way analysis of variance(ANOVA) and logistic regression were used to analyze the data. Alcohol use incidence was 26.1% (436 cases) and alcohol dependence ratio was 5.47% (91 cases) according to MAST. The ratio of alcohol abuse was 8.4 % (140 cases) and 11.3% (206 cases) were social drinker. Alcohol dependence was more frequent among the workers with low education and economic level and the mean starting age of alcohol drinking was age of 20, the mean history of using alcohol was 1 5 years and the mean amount of alcohol drinking was 3.38 standard drink. Tendency factors of alcohol dependence were male sex, family conflicts at childhood and adolescence, low education and economic status, presence of alcohol drinkers in the family and the more amount of alcohol drink(p=0,0003) Alcohol dependents were having more individual, family, occupational, and social problems(p=0,0001) and they were also having more legal problems including traffic accidents(p=0.0002) 56Especially depression, anxiety and phobic anxiety, hostility, paranoid ideation, psychotic and interpersonal sensitivity were significantly higher than other no dependent drinkers and no drinkers(p=0.00001).

Alkol içme, Alcohol drinking, Alkolizm, Alcoholism

Turan, M. (1999). Seydişehir alüminyum çalışanlarında alkol kullanımı ve bağımlılığının demografik, ruhsal, toplumsal özellikleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon