Açık kalp ameliyatlarında antikoagülasyon ve nötralizasyon

Küçük Resim Yok

1991

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Kliniğinde açık kalp ameliyatı yapılan 42 hastanın heparin ile yapılan antikoagülasyonları ve protamin sülfat ile yapılan nötra lizasyonlarında elde edilen değerleri özetleyecek olursak^ 42 has tanın preoperatif ACT değerleri incelendiğinde sonuçların 80 sn ile 170 bix arasına dağıldığı ve yoğunluğun 32 hastada IOO-I4O sn arasında olduğu gözlenmiştir. Hastalara kg1 a 3 mgr heparin I.V. bolus tarzında yapıldığında, 37 hastada istenilen ACT sınırına ulaşılmıştır. İstenilen ACT sınırı olan 4OO sn' ye ulaşılamayan 5 hastaya ise ilave heparin dozu yapılmıştır. Yeterli antikoagü lasyon sağlandıktan sonra EKD süresince yalnızca 7 hastaya ilave heparin dozu yapılmış, diğer 35 hastada EKD süresince ilave heparin dozuna hiç gerek kalmamıştır. İlave heparin dozu yapılan hastaların toplam by-pass sürelerinin hepsinin de 105dk'nın üzerinde olduğu dikkati çekmiştir. Tüm bu çalışmalar ve ulaşılan sonuçlarda kriter ACT'dir. ACT, hastaları antikoagülasyon için gereğinden fazla heparin ve nötralizasyon için gereğinden fazla protamin sülfat dozlarından korumaktadır.

Antikoagülanlar, Anticoagulants, Cerrahi-kardiyovasküler, Surgery-cardiovascular, Heparin, Heparin, Kan pıhtılaşması, Blood coagulation

Özpınar, C. (1991). Açık kalp ameliyatlarında antikoagülasyon ve nötralizasyon. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon