Küçük Resim Yok

2001

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Aort Yetmezliğinin Derecelendirmesinde Kullanılan Ekokardiyografik Yöntemlerin Birbirleriyle Korelasyonu ve Sol Ventrikül Relaksasyon Bozukluğunun Bu Yöntemler Üzerindeki Etkisi Giriş : Kronik AY'ndc yetmezliğin derecesinin doğru olarak tayin edilmesi klinik takip ve tedavi için oldukça önemlidir. PI İT, JY / LVOT çapı ve RF ölçümü bu amaçla pratikte sık kullanılan kantitalif yöntemlerdendir. LVRB kronik AY'de sıkça karşılaşılan bir durum olup yetmezliğin derecelendirmesinde kullanılan eko parametrelerini etkileyebileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmada AY şiddetini değerlendiren farklı eko yöntemlerinin birbirleriyle korelasyonunu ve LVRB'nun bu yöntemler üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Matcryal-mctod : Çalışmaya ekokardiyografik inceleme için başvurup çeşitli derecelerde AY tesbil edilen toplam 38 hasta alındı. Hastalar transmural E / A, EDZ, IVRT ve TDI E / A parametreleri kullanılarak LVRB olan (n=19) ve olmayanlar (n=l9) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda PUT, RF ve JY / LVOT çapı hesaplandı. Parasternal uzun aks ve apikal beş boşluk pencerelerinden renkli akım ile jet uzunluğu ölçüldü. Bulgular : AY derecelendirmesinde kullanılan kantitalif eko yöntemleri birbirleriyle anlamlı düzeyde korele bulundu. Daha önceki çalışmalarda anjiyograllk AY derecelendirmesi ile korele olmadığı gösterilen jet uzunluklarının bu çalışmada kantitalif yöntemlerle anlamlı derecede korele olduğu görüldü. LVRB, kullanılan tüm parametreleri az çok etkilemekte idi ancak en belirgin etki PUT ve apikal jet uzunluğu üzerinde gözlendi. LVRB'nun etkilemediği RF ile bu iki parametre arasında LVRB (-) olan grupta anlamlı bir korelasyon gözlenirken, LVRB (+) olan grupta anlamlı bir korelasyon tesbit edilemedi. Sonuç : PUT, LVRB olan AY hastalarında yetmezliği doğru derecelendirmek için uygun bir metod değildir. LVRB diğer parametreleri de istatistiksel olarak anlamlı olmasa da değişen derecelerde etkilediği için bu tip olgularda yetmezlik değerlendirilirken mümkün olduğu kadar (âzla metodun kombinasyonunu kullanmak uygundur.
Correlation of Echocardiography' Methods Used in Quantification of Aortic Regurgitation and Influence of Delayed Relaxation on These Parameters Introduction : In chronic aortic regurgitation (AR), it is very important for the management to assess the severity of regurgitation accurately. PUT, jet height (JII) / LVOT diameter and the measurement of RF arc among the quantitative methods used for this aim in clinical practice. Delayed relaxation (DR) accompanies the chronic AR frequently. It has been supposed that it may effect the echocardiography measurements used in the quantification of regurgitation. In this study, we aimed to investigate the correlation of different echocardiography methods used for assessing the severity of regurgitation with each other and the influence of DR on these methods. Material-Method : Thirty eight patients applying for echocardiography examination and diagnosed as AR of different degrees were included in the study. They were divided into two groups according to the presence of DR as DR (+) and DR (-). DR was assessed by the measurement of transmural E/A, EDT, IVRT and TDI E/A. PUT, RF and JII / LVOT diameter was calculated for all patients. Jet lenghts were measured from parasternal long axis and apical five chamber views. Results : Echocardiography methods used in the quantification of AR were significantly correlated with each other. In contrast to previous studies reporting no correlation between jet lengths and angiographic grading of AR, we found a significant correlation between jet lengths and quantitative methods. DR influenced all parameters used more or less but most prominent effect was seen on PUT and apical jet length. While correlation of these parameters with RF, wich is not influenced by DR, in DR (-) group indicated a good correlation, there was no significant correlation in DR (+) group. Conclusion : PUT is not an accurate method to assess the severity of regurgitation in patients having chronic AR together with DR. Because DR influences the other parameters in varying degrees not reaching statistical significance, combination of these parameters as many as possible will be better to assess the severity of regurgitation in such patients.

Aort, Aorta, ekokardiyografik, echocardiographic

Sökmen, G. (2001). Aort yetmezliğinin derecelendirilmesinde kullanılan ekokardiyografik yöntemlerin birbirleriyle korelasyonu ve sol ventrikül relaksasyon bozukluğunun bu yöntemler üzerindeki etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon