Filozoflar, sosyologlar, biyologlar, antropologlar vb. gruplar dilin ve onun temel ögelerinin nereden geldiğini açıklamaya çalışmaktadırlar. Hiç şüphesiz söz konusu teşebbüsün göz önünde bulundurduğu temel gerekçe hem kuramsal yapılar üzerinde etkiye sahip olma hem de sosyal koşulları yansıtma bakımından dilin işlevini açıklamaktır. Fârâbî'nin dilin kaynağı ile alakalı açıklamaları bu varsayımı tutarlı bir şekilde desteklemekte ve dilin nereden geldiğini, nasıl işlev gösterdiğini izah etme bakımından önemli ipuçları içermektedir. Bu çalışma, Fârâbî'nin yaklaşımlarından hareketle insanı dil arayışına yönlendiren bazı temel gerekçeleri açığa çıkarmayı ve gramer ve mantık arasındaki temel ayrımı ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Philosophers, sociologists, biologists, anthropologists etc. are trying to explain where language and its main elements come from. No doubt the fundamental reason the mentioned attempt considers is to explain the role of language in terms of both having an impact on the structure of theories and representing the social conditions. What Al-Fârâbî says about the origin of language consistently support this claim and present very useful clues in terms of describing where language comes from and how it works. From his perspective, what we try to do here is to reveal some basic reasons that motivate human to be in search of language and clarify what the main difference between grammar and logic is.

Language, The study of language, Grammar, Logic, Philosophy, Dil, Dilin incelenmesi, Gramer, Mantık, Felsefe

FLSF / Süleyman Demirel Üniversitesi Felsefe Dergisi

Yeşil, M. (2016). The study of language and the main difference between grammar and logİc in Al-Fârâbî's philosophy. FLSF/Süleyman Demirel Üniversitesi Felsefe Dergisi, 11, 22, 423-440.