Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

İnsülin bağımlı (Tip 1) diabetes mellitus' lu çocuklarda serum myostatin düzeyi ve metabolik parametreleri değerlendirip İnsülin bağımlı (Tip 1) diabetes mellitus' lu çocuklarda sarkopeni ile olan ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği' nde İnsülin bağımlı (Tip 1) diabetes mellitus tanısı ile takip edilen 8-16 yaş aralığında 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan 45 çocuk kontrol grubu olarak dahil edildi. Antropometrik ölçümler, pubertal evreleme yapıldı. Diyabetli çocukların değerlendirilmesinde rutin olarak yapılan glukoz, insulin, c-peptit, HbA1C, lipid profili (Total koleterol, trigliserid, LDL kolesterol, HDL kolesterol) AST, ALT, kreatinin tetkikleri alındı. Kreatinin kinaz düzeyi çalışıldı. Kontrol grubunda rutin olarak yapılan glukoz, lipid profili (Total koleterol, trigliserid, LDL kolesterol, HDL kolesterol) AST, ALT, kreatinin tetkikleri alındı. Kontrol grubunun insulin, c-peptit, HbA1C, kreatinin kinaz düzeyleri çalışıldı. Hasta ve kontrol grubunda serum myostatin düzeyi çalışıldı. Hasta ve kontrol grubuna vücut analizi yapıldı. Yağsız vücut kütle oranı tespit edildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında "Myostatin" düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0,01). Hasta grubunda yer alan katılımcılara ait ortalama "Myostatin" değeri (33,17 ng/ml) kontrol grubunda yer alan katılımcılara ait ortalama "Myostatin" değerinden (13,60 ng/ml) anlamlı derecede yüksektir. Hasta ve kontrol grupları arasında "CPK" değişkeni açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0,05). Hasta grubunda ortalama "CPK" değeri kontrol grubuna göre düşüktür. Katılımcıların myostatin değerleri ile "HbA1c", "C-peptid", "İnsülin" ve "CPK" değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmasa da (p>0,05) HBA1c ile pozitif, CPK, insülin ve C-peptit düzeyleri ile negatif korelasyon bulundu. Sonuç: Serum myostatin düzeyleri, insülin bağımlı (Tip 1) diyabetes mellitus' lu çocuk ve adolesanlarda kas kütlesinden bağımsız olarak, kontrol grubuna göre daha yüksekti ve HbA1c ile pozitif korele bulundu. Bu sonuç özellikle kötü kontrollü insülin bağımlı (Tip 1) diyabetes mellitus' lu çocuk ve adolesanlarda serum myostatin düzeylerinin kas kütlesi ve metabolizması üzerinde olası yeni patolojik etkileri olabileceği anlamına gelebilir. Konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
We aimed to evaluate the relationship between serum myostatin levels and metabolic parameters in children with insulin dependent (Type 1) diabetes mellitus and to show the relationship with sarcopenia in children and insulin dependent (Type 1) diabetes mellitus. Methods: 44 patients aged between 8 and 16 years, and 45 control without any chronic disease were enrolled in the study of Necmettin Erbakan University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Endocrinology. Anthropometric measurements, pubertal staging were performed. Glucose, insulin, C-peptide, HbA1c, lipid profile (Total cholesterol, triglycerides, LDL cholesterol, HDL cholesterol), AST, ALT, creatinine tests were routinely used in the evaluation of children with diabetes. Creatinine kinase level was studied. The results of glucose, lipid profile (Total cholesterol, triglycerides, LDL cholesterol, HDL cholesterol), AST, ALT and creatinine tests which were performed before, were used in the control group. Insulin, C-peptide, HbA1c, creatinine kinase levels of the control group were studied. Serum myostatin levels were studied in the patient and control groups. Body analysis was done to the patient and control groups. Lean body mass ratio was detected. Results: There was a statistically significant difference between the patient and control groups in terms of the myostatin level (p <0.01). The mean "Myostatin" value of the participants in the patient group (33,17 ng/ml) was significantly higher than the mean "Myostatin" value of the participants in the control group (13,60 ng/ml). There was a statistically significant difference between the patient and control groups in terms of "CPK" variable (p <0.05). The mean "CPK" value in the patient group was lower than the control group. Although there was no statistically significant relationship between myostatin values and "HbA1c", "C-peptide", "Insulin" and "CPK" variables, there was a negative correlation with "CPK", "insulin" and "C-peptide" levels and positive correlation with "HbA1c". Conclusions: Serum myostatin levels were higher in children and adolescents with insulin dependent (Type 1) diabetes mellitus than in control group, regardless of muscle mass. It was found to be positively correlated with HbA1c. This result may indicate that serum myostatin levels may have potential new pathological effects on muscle mass and metabolism, especially in children and adolescents with poorly controlled insulin dependent (Type 1) diabetes mellitus. Further studies are needed on the subject.

Diyabet, Diabetes melitus, Kas distrofileri, Muscular dystrophies, Miyokin, Myokine

Selver, M. B. (2018). İnsülin bağımlı Diabetes mellitus lu hastalarda serum myostatin düzeylerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.