Küçük Resim Yok

1999

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Ön kamarada hücre, flare, konjonktivada hiperemi ve yanma-batma hissi gibi sübjektif şikayetlerle kendini gösteren enflamasyon katarakt cerrahisinin sık rastlanan bir komplikasyonudur. Bu klinik durumu önlemek amacıyla sıklıkla kortikosteroidler kullanılmaktadır. Son yıllarda ketorolak trometamin de dahil olmak üzere NSAİ ilaçlar kortikosteroidlere alternatif olarak denenmektedir. Bu çalışmada keterolak trometamin ile prednizolon asetatın etkisi karşılaştırılmıştır. PEKKE-İOL ameliyatı geçiren 70 hasta çalışmaya alındı. 36 hastaya prednizolon asetat uygulanırken 34 hastaya ketorolak trometamin verildi. Hastalar 1-4. ve 15-21. postoperatif günlerde olmak üzere ön kamarada hücre, flare ve konjonktival hiperemi yönünden biyomikroskopla değerlendirildi. Sübjektif şikayetler de soruşturuldu ve kaydedildi. İki grup arasında aköz hümördeki hücre ve flare'in şiddetindeki fark istatistiksel olarak anlamlı seviyeye ulaşmadı (sırasıyla P = 0.506 ve P = 0.331). Konjonktival hiperemi ve sübjektif şikayetler her iki grupta farklı değildi (sırasıyla P = 0.138 ve P = 0.09). Çalışmanın sonuçlan ketorolak trometaminin katarakt cerrahisinden sonra en az prednizolon asetat kadar etkili olduğunu düşündürmektedir.
Inflammation is a common complication of cataract surgery presenting with cells and flare in the anterior chamber, conjunctival hyperemia and subjective complaints such as burning and stinging. Corticosteroids are widely used to prevent this clinical condition. In recent years non-steroidal antiinflammatory drugs including ketorolac tromethamine were tried as an alternative to corticosteroids. In the present study, the effect of ketorolac tromethamine to that of prednisolone acetate is compared. 70 patiens who underwent planned extracapsular cataract extraction with intraocular lens implantation were included in the study. 36 patients were administered prednisolone acetate whereas 34 patients were given ketorolac tromethamine. Patients were examined during the 1-4 and 15-21. days postoperatively with slit-lamp and assessed for cells and flare and conjunctival hyperemia. Subjective complaints were also asked and noted. The difference between the two groups in severity of aquous humor cells and flare did not reach to a statistically significant level (P=0.506 and P=0.331 respectively). Conjunctival hyperemia and subjective complaints were not also different in the two groups (P=0.138 and P=0.09, respectively). Results of the study suggested that ketorolac tromethamine treatment was as effective as prednisolone acetate in the prevention of inflammation following cataract surgery.

Katarakt çıkartılması, Ketorolok trometamin, Prednizolon asetatın

Yıldırım, R. (1999). Katarakt ameliyatı sonrası ön segment enflamasyonunun önlenmesinde Ketorolok trometamin ve Prednizolon asetatın etkinliği. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon