Dinleme Eğitiminde Etkin Öğrenme Yaklaşımı Üzerine Bir İnceleme

December/Aralık 2018

Cumhuriyet International Journal of Education – Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi

Bu araştırmanın amacı, eğitim fakülteleri Türkçe öğretmenliği lisans programında yer alan “Anlama Teknikleri 2: Dinleme Eğitimi” dersi için tasarlanan etkin öğrenme yaklaşımına dayalı ders uygulamasının öğretmen adaylarının görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Durum çalışmasının kullanıldığı bu çalışmada veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Türkçe öğretmenliği lisans programı 3. sınıf öğrencilerinden 32 öğretmen adayı görüşmelere gönüllü olarak katılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda öğrenmelerin 8 tema altında şekillendiği görülmektedir. Öğretmen adaylarının görüşleri incelendiğinde bu dersteki öğrenmelerin yaparak-yaşayarak, okuyarak, tartışarak, araştırma yaparak ve sınıf dışı uygulamalarla yani öğrenci merkezli yöntemlerle gerçekleştiği belirtilmiştir (f=34). Ancak bazı öğretmen adayları da (f=20) öğrenmelerin dinleme, izleme, yazma yoluyla yani daha çok öğrenenin pasif olduğu uygulamalarla da gerçekleştiğinden bahsetmişlerdir. Ayrıca öğretmen adaylarının görüşlerine göre (f=53) öğrenilenlerin kalıcılı olduğu, günlük veya meslek hayatında kullanabileceği düşüncesi ön plana çıkmıştır. Bazı öğretmen adayları da (f=8) bu ders sonunda elde ettikleri öğrenmelerin kalıcılığına ve kullanılabilirliğine inanmadıklarını ifade etmişlerdir. Bu noktada bazı öğretmen adaylarının uygulamalar hakkındaki olumsuz görüşleri düşündürücüdür. Buradan hareketle etkin öğrenme yaklaşımının bileşenlerinden olan katılım, araştırma, sorgulama, eleştirel düşünme, yaparak yaşayarak öğrenme gibi becerilerin sergilenmesinde özellikle hazırbulunuşluk düzeyi yetersiz olan öğrenenler için sadece birkaç ders uygulaması ile beklenilen sonuçlara ulaşılmasının zor olacağı düşünülmektedir.
The aim of this research is to evaluate the course application based on the active learning approach designed for the "Comprehension Techniques 2: Listening Education" course in the Turkish teaching undergraduate program of the education faculties, according to the opinions of the teacher candidates. In this study, in which case study was used, the data were obtained from the semi-structured interview form prepared by the researchers. The obtained data were analyzed by content analysis technique. Thirty-two pre-service teachers voluntarily participated in the interviews from the 3rd grade students of the Turkish language teaching undergraduate program. As a result of the analysis of the data obtained, it is seen that the learning is shaped under 8 themes. When the views of the pre-service teachers were examined, it was stated that the learning in this course was realized by doing-living, reading, discussing, researching and out-of-class practices, that is, student-centered methods (f=34). However, some pre-service teachers (f=20) also mentioned that learning takes place through listening, watching, writing, that is, with practices where the learner is mostly passive. In addition, according to the opinions of the pre-service teachers (f=53), the idea that what is learned is permanent and can be used in daily or professional life came to the fore. Some pre-service teachers (f=8) also stated that they did not believe in the permanence and usability of the learning they obtained at the end of this course. At this point, the negative opinions of some pre-service teachers about the practices are thought-provoking. From this point of view, it is thought that it will be difficult to achieve the expected results with only a few lessons, especially for learners with insufficient readiness level, in displaying skills such as participation, research, questioning, critical thinking, learning by doing, which are components of the active learning approach.

Etkin öğrenme, dinleme eğitimi, etkin öğrenme etkinlikleri, öğretmen adayları, durum çalışması, Etkin öğrenme, Dinleme eğitimi, Etkin öğrenme etkinlikleri, Öğretmen adayları, Durum çalışması, Active learning, Listening education, Active learning activities, Pre-service teachers, Case study

Izgar, G., Çalışkan, G. (2018). Dinleme eğitiminde etkin öğrenme yaklaşımı üzerine bir inceleme. Cumhuriyet International Journal of Education, 7, 4, 495-509.