Prematür İnfantlarda Patent Duktus Arteriozusun Erken Cerrahi Sonuçları

Amaç: Prematür bebeklerde sık görülen, soldan sağa şant ve mortalite ilemorbiditenin önemli bir nedeni olan patent duktus arteriozusun, mekanikventilatörde uzun süre takipli, bronkopulmoner displazi veya respiratuardistres sendromu gibi respiratuar problemleri olan veya medikal tedaviyerağmen patent duktus arteriozusları kapanmayan hastalarda cerrahi ile erkendönemde kapatılmasının, doğum sonrası dönemde gelişebilecekkomplikasyonların önlenmesi açısından güvenilir bir yöntem olduğunuliteratür destekli sunmaktır.Gereçve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi KalpDamar Cerrahisi bölümünde 2006-2015 yılları arasında yapılan, prematürdoğum öyküsü olan ve ek kardiyak patolojisi olmayan 32 patent duktusarteriozus vakası çalışmaya dahil edildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 32 hastanın 14’ü (%43,7) kız, 18 ‘i (%56,3)erkekti. Operasyon öncesi en sık görülen rahatsızlık respiratuar distressendromu idi (n20). Hastaların 22 tanesi(%68,7) pediatrik yoğun bakımdaentübe takip edilmekteydi. Cerrahi prosedür; medikal tedavi ile duktuslarıkapanmayan veya intrakranial kanama, böbrek yetmezliği veyatrombositopeni gibi medikal tedavinin kontrendike olduğu vakalarauygulandı.Serimizde eksitus oranı %15,6 idi (n5). Mekanik ventilatördenayrılma süreleri ortalama 6,2 gündü. Postoperatif ekokardiyografikontrollerinde erken dönemde yineleyen patent duktus arteriozus görülmedi.Sonuç:Prematür bebeklerde patent duktus arteriozusa bağlı doğum sonrasıgelişebilecek mortal ve morbid tabloları engellemek için patent duktusarteriozus, medikal tedavinin başarısız olduğu veya genel durumu kritikmekanik ventilatör bağımlı infantlardaşanta bağlı ikincil organ yetmezliğigelişmeden önce postnatal erken dönemde güvenli bir şekilde kapatılabilir.
Objective:Our aim is to evaluate the closure of patent ductus arteriosusthrough surgery at an early stage, commonly seen in premature infants and aleading cause of left-to-right shunt and mortality/morbidity, as a safe modalityto prevent complications that may develop in postnatal preiod in patients withbronchopulmonary displasia or respiratory distress syndrome followed up inmechanical ventilation, and whose ductus arteriosus can not be closed despitemedical treatment.Material and Methods:Thirty two cases of patent ductus arteriosus withpremature birth history and no additional cardiac pathology, performed in theDepartment of Cardiovascular Medical School, Necmettin Erbakan Universitybetween 2006-2015 were included into the study.Results:Of the 32 patients, 14 (43,7%) were females and 18 (56,3%) weremales. The most frequently seen preoperative disorder was respiratorydistress syndrome(n20). Twenty-two (68%) of the patients were following asintubated in newborn intensive care unit. Surgical procedure was performedin patients whose ductus were not closed via medical treatmentorin whommedical treatment was contraindicated for problems such as intracranialhemorrhage, renal failure or thrombocytopenia. Excitus rate was 15,6% (n5)in our series. Removal time of mechanical ventilation was average 6,2 days.Postoperative echocardiography showed no recurrence of patent ductusarteriosus.Conclusion:Prevention of postnatal mortality and morbidity due to patentductus arteriosus in premature infants can be achieved by early surgicalclosure during postnatal early period before secondary organ failure due toshunting develops and infants with critical general status-dependent onmechanical vantilation-,and for whom medical treatment is unsuccessful.

Acil Tıp, Adli Tıp, Alerji, Anatomi ve Morfoloji, Androloji, Anestezi, Biyofizik, Biyokimya ve Moleküler Biyoloji, Biyoloji, Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji, Cerrahi, Dermatoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma, Enfeksiyon Hastalıkları, Fizyoloji, Gastroenteroloji ve Hepatoloji, Genel ve Dahili Tıp, Geriatri ve Gerontoloji, Göz Hastalıkları, Halk ve Çevre Sağlığı, Hematoloji, Hücre Biyolojisi, İmmünoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Kalp Damar Sistemi, Klinik Nöroloji, Kulak, Burun, Boğaz, Mikrobiyoloji, Nörolojik Bilimler, Odyoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi, Onkoloji, Ortopedi, Patoloji, Pediatri, Periferik Damar Hastalıkları, Psikiyatri, Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme, Rehabilitasyon, Romatoloji, Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri, Solunum Sistemi, Spor Bilimleri, Tamamlayıcı ve Entegre Tıp, Temel Sağlık Hizmetleri, Tıbbi Araştırmalar Deneysel, Tıbbi Etik, Tıbbi İnformatik, Tıbbi Laboratuar Teknolojisi, Transplantasyon, Tropik Tıp, Üroloji ve Nefroloji, Yoğun Bakım, Tıp, Patent Duktus Arteriozus, Prematür İnfant, Cerrahi Ligasyon Ve Divizyon, Patent Ductus Arteriosus, Premature İnfant, Surgical Ligation Or Division

Gazi Medical Journal

Altınbaş, Ö., Özer, A., Işık, M., Sarıgül, A., Ege, E. (2018). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi. Prematur Infantlarda Patent Duktus Arteriozusun Erken Cerrahi Sonuclari. Gazi Medical Journal, 29, 4, 291 - 293.