Obsesif kompulsif bozuklukta ilaç tedavisinde yanıtın öngörücüleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Obsesif Kompulsif Bozuklukta İlaç Tedavisine Yanıtın Öngörüctilcri Bu çalışmada obsesif kompulsif bozuklukta (OKB) ilaç tedavisine yanıt ile sosyodemografik özellikler, klinik özellikler, eksen I ve II ek tanılan arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı konulan 50 hasta alındı. SCID-I / CV (DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme / Klinik Versiyon), SC1D-1I (DSM-III-R Kişilik Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme)ve Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBO.KÖ) ile yapılan ilk klinik değerlendirmeden sonra, bütün hastalar esnek dozda fluvoksamin, sertralin veya paroksetin ile 12 haftalık tedaviye alındı. Tedaviye yanıt 12 hafta sonunda YBOKÖ toplam puanlarında en az %35'iik azalma olarak tanımlandı. Çalışmayı 43 hasta tamamladı. Tedaviye yanıt veren hastalarda herhangi bir eksen I bozukluğu, şizotipal kişilik bozukluğu, herhangi bir B kümesi kişilik bozukluğu sıklığı ile YBOKÖ belirti şiddeti ve içgörü skorları tedaviye yanıt vermeyenlere göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Lojistik regresyon analizi sonucunda, bu değişkenlerden sadece yüksek YBOKÖ toplam puanının ilaç tedavisine kötü yanıtın bağımsız öngörücüsü olduğu görüldü. Bulgularımız obsesif kompulsif belirtilerin şiddetli oluşunun OKB'li hastalarda ilaç tedavisine yanıtı olumsuz etkilediğini ve tedaviye kötü yanıtın öngörücüsü olduğunu göstermektedir.
Predictors of Response io Pharmacotherapy in Obsessive Compulsive Disorder In this study, we aimed to investigate associations between response to pharmacotherapy in obsessive compulsive disorder (OCD) and sociodemographic, clinical characteristics, comorbid axis I and II disorders. Fifty patients with OCD diagnosed according to DSM-IV criteria were included in the study. After initial clinical evaluation with SCID-Î / CV (Structured Clinical Interview for DSM-IV / Clinical Version), SCID-II (Structured Clinical Interview for DSM-III-R Personality Disorders) and Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS), all patients underwent a 12-week teratment with flexible-dose fluvoxamine, sertraline or paroxetine. Response to treatment was defined as a decrease at least a 35% on Y-BOCS total scores at the end of 12- week treatment. Forty-three patients completed the study. Nonresponders had a significantly higher frequency of any comorbid axis I disorder, schizotypal personality disorder, any cluster B personality disorder, and higher insight and symptoms severity scores on Y-BOCS. When these variables were entered into logistic regression analyses, it was confirmed that a high Y-BOCS total score to be the independent predictor of poor response to pharmacotherapy. Our findings suggest that the severity of obsessive compulsive symptoms negatively influence response to pharmacotherapy and independent predictor of poor treatment response in patients with OCD.

Obsesif kompulsif bozukluk, Obsessive compulsive disorder, İlaç tedavisi, Medication

Uğuz, F. (2005). Obsesif kompulsif bozuklukta ilaç tedavisinde yanıtın öngörücüleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon