Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Pilonidal sinüs, sakro-koksigeal bölgede yer alan kıl foliküllerinden kaynaklanan, genç yaşlarda ortaya çıkan, sık görülen ve hastanın yaşantısını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Basit bir hastalıkmış gibi görünmesine rağmen tedavi protokolü çok farklılık gösteren ve hayat kalitesini ileri derece bozabilecek bir hastalıktır. Bu hastalıkta tedavinin amacı en kısa ve en uygun şekilde yapılmasıdır. Amaç Yaptığımız literatür taramasında pilonidal sinüsün sınıflamasında fizik muayene bulguları, ultrasonografik ve magnetik rezonans görüntülemeyi esas alan bir çalışmaya rastlamadık. Sınıflamaya yönelik daha önce yapılan bir çalışmada hastaların fizik muayene bulgularına göre sınıflaması yapılmış olmasına rağmen görüntüleme tetkiklerinden yararlanılmamış. Bu çalışma ile pilonidal sinüsün tanı, tedavi ve nüks yönünden takibinde objektif kriterler oluşturmayı sağlayacak klinik, ultrasonografik ve magnetik rezonans görüntülemesine dayalı bir sınıflama yapılmasını amaçlandık. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada 2015 ile 2016 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğine başvuran ve pilonidal sinüs hastalığı tanısı konan hastaları kapsamaktadır. Hastalara çalışma hakkında bilgi verilerek yazılı onamları alındı. Gerekli anamnez bilgileri alındıktan sonra fizik muayaneleri yapıldı. Sonrasında hastalara magnetik rezonans(MR) ve ultrasonografi(USG) görüntülemesi yapılarak pilonidal sinüsün cilt ciltaltı dokular ve çevre ile ilişkisi belirlenecek ve veriler tek tek dosya halinde hazırlandı. Sonuç Sonuç olarak yaptığımız çalışma ile MR ve USG bazında bir anlamlı bir sınıflama elde edildi. MR ve USG verilerine göre sınıflama yapılan hastaların tedavi prosedürü ve hastayı bilgilendirme açısından anlamlı olabileceği sonucuna ulaştık. Yaptığımız çalışma ileri dönemde daha fazla hasta sayısı ile yapılacak olan geniş çaplı çalışmalara öncelik oluşturacaktır.
Pilonidal sinus is known as a disease that affects human potential in youth, education and active work age, impair quality of life, after treatment tiresome with post operative complications and recurrances. There is no still protective methods for this disease and consensus on the ideal treatment method that affects negatively human life and leads to serious loss of labour force in the youth population. Classification of perianal fistulas with MR is reviewed. In the differential diagnosis of pilonidal sinuses that interference with perianal fistula is used MR imaging. In the our literature search, we didn' t find a study that based on physical examination findings, ultrasonographic and MR imaging (MRI). Earlier studies based on inspection findings has utilized ultrasonography. But it is far from our providing criteria. In this study, pilonidal sinus, diagnosis, treatment and tracking that will allow us to create objective criteria aimed to make a classification based on clinical, ultrasonographic and MRI.

Fizik muayene, Physical examination, Manyetik rezonans görüntüleme, Magnetic resonance imaging, Pilonidal sinüs, Pilonidal sinus, Radyografi, Radiography

Yavuz, Y. (2017). Pilonidal sinüs hastalığının fizik muayene, ultrasonografı (USG) ve magnetık rezonans (MR) görüntüleme bulgularına göre sınıflaması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.