Kobalt, nikel ve çinko ferrit nano parçacıkları hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Sentez koşullarının elde edilen spinel ferritlerin kristal yapısı, parçacık boyutu, örgü parametreleri, mikroyapı ve manyetik özellikler üzerine etkileri XIşını Kırınım Analizi (XRD), taramalı elektron mikroskopu (SEM), Enerji-dağılımlı X-ışınları spektroskopisi (EDX) ve Mapping yöntemleriyle belirlenmiştir. Hazırlanan ferritlerin parçacık boyutu 25-70 nm arasında değişmektedir. Ayrıca, nano parçacıkların manyetik özellikleri titreşimli örnek magnetometresi (VSM) kullanılarak araştırılmıştır. Manyetik özelliklerin sıcaklık ve Co, Ni ve Çinko iyon çeşidine şiddetle bağımlı olduğu gözlenmiştir. Bu örnekler yüksek yoğunluklu manyetik kayıtlama cihazlarında, yüksek kullanım potansiyeline sahiptir.
Cobalt, nickel and zinc ferrites nanoparticles have been synthesized using the hydrothermally technique. Effects of synthesis conditions on the crystal structure, crystallite size, lattice parameter, microstructure and magnetic properties of the produced spinel ferrites were investigated by X-ray diffraction analysis (XRD), scanning electron microscope (SEM), Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) and Mapping techniques. The mean crystallite size of the prepared ferrite was in the range of 25-70 nm. Furthermore, the magnetic properties of nanoparticles were investigated using a vibrating sample magnetometer (VSM). Strong temperature and Co, Ni, and Zn ions dependence of magnetic properties was observed. These samples are considered as promising materials for high density magnetic recording media.

Kontrollü morfoloji, Spinel ferrit, Nano parçacık, Manyetik nano malzeme, Controlled morphology, Spinel ferrites, Nanoparticle, Magnetic nano materials

Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik

Vural, S., Alphan, A., Köytepe, S., Seçkin, T. (2016). Spinel ferrit nano-parçacıklarının hidrotermal sentez tekniği kullanılarak hazırlanması ve manyetik özelliklerinin araştırılması. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi: A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik, 17, 1, 111-120.