Kadınlarda dini grup aidiyeti

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Birey kendi kimliğini var edebilmek ve bu kimlik doğrultusunda kendisiyle aynı amaç doğrultusunda, aynı değer, norm ve davranış kalıplarına sahip diğer insanlarla farklı gruplar oluşturmuştur. Dinin uygulamasında veya bazı yoruma açık bölümlerinde farklılaşmalalar olmasından kaynaklı dini menşeili gruplar da oluşmuştur. Bu gruplar üyeleriyle oluşturdukları aidiyet bağlarıyla, üyelerini şekillendirmekte ve üyeleri vasıtasıyla toplumu etkilemektedir. Son zamanda birçok dini grupta kadınlara yönelik içerikler ve kadınların aktifliği artmıştır. Bu araştırmada dini gruplara mensup olan kadınların, dini gruplara yaklaşımı, dini gruplara katılma nedenleri ve dini grupların bireye etkileri araştırılmış. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma örneklemi olarak amaçlı örneklem tekniğiyle Konya'da yaşayan ve bir dini gruba mensup 30 kadın seçilmiştir. Sonuçların kapsayıcı olması amacıyla 18-25 yaş arası 10, 25-50 yaş arası 10, 50 yaş üzeri 10 kadınla görüşülmüştür. Bu görüşmelerden elde veriler, nitel veri analizi programı olan MAXQDA 2020 ile kodlanmış ve analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda kadınların dini gruplara genel yaklaşımı, dini gruplara katılım nedenleri ve dini grupların bireye etkileri olmak üzere 3 başlık altında değerlendirmiştir. Bu verilere göre kadınların dini gruplara , İslam'da kadın algısına ve kadının kamusal hayatta bulunmasına pozitif yaklaşımları olduğu; dini gruba katılmasında dini ve sosyal nedenlerin olduğu ve dini grubun dini ve sosyal hayata birçok etkisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
In order to create his own identity, the individual creates different groups with other people who have the same values, norms and behavioral patterns, for the same purpose. Religious groups have also formed due to differences in the practice of religion or in some parts of it that are open to interpretation. These groups shape their members through the bonds of belonging they form with their members and influence society through their members. Recently, content for women and the activity of women have increased in many religious groups. In this research, the approach of women belonging to religious groups to religious groups, their reasons for joining religious groups and the effects of religious groups on the individual were investigated. Qualitative research method was used as the research method. Participant observation and semi-structured interview techniques were used as data collection techniques. 30 women living in Konya and belonging to a religious group were selected as the research sample using the purposeful sampling technique. In order to ensure comprehensiveness of the results, 10 women between the ages of 18-25, 10 women between the ages of 25-50, and 10 women over the age of 50 were interviewed. The data obtained from these interviews was coded and analyzed with MAXQDA 2020, a qualitative data analysis program. As a result of this research, it was evaluated under 3 headings: women's general approach to religious groups, reasons for joining religious groups and the effects of religious groups on the individual. According to these data, women have positive approaches to religious groups, the perception of women in Islam and the presence of women in public life; It has been concluded that there are religious and social reasons for joining a religious group and that the religious group has many effects on religious and social life.

Kadın, Din Grup, Aidiyet, Sosyal Kimlik, Sosyalleşme, Women, Religion Group, Belonging, Social İdentity, Socialization

Demirci, M. N. (2023). Kadınlarda dini grup aidiyeti. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Konya.