IV. Haçlı Seferi'nin sonuçları

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Papa III. İnnocentius'un yeni bir Haçlı Seferi daveti Avrupa'da geniş bir yankı buldu. Yeni bir sefer için hazırlıklara başlayan Haçlılar Venedik gemileri ile Mısır kıyılarına çıkma konusunda karar birliğine vardılar. Hazırlıklar tamamlanınca Venedik Docu Enrico Dandolo ile masraflar ve para konusunda anlaşmazlığa düşen Haçlılar, Enrico Dandolo'nun isteği ile seferin yönünü İstanbul'a çevirmek zorunda kaldılar. Tarihin gördüğü en büyük şehir yağmalarından birine dönüşen IV. Haçlı Seferi bu şekilde başlamış oldu. IV. Haçlı Seferi hem Avrupalı devletler hem de İslam dünyası açısından son derece önemlidir. Avrupa devletlerinin Venedikliler önderliğinde İstanbul'u işgal için fikir değiştirmeleri tarihin seyrinde önemli değişliklere neden olmuştur. Asıl amaçları Mısır kıyılarına inerek Kudüs'ü tekrar Müslümanların elinden geri almak olsa da, özellikle Venediklilerin etkisi ile sefer Bizans İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a dönmüştür. Bizans İmparatorluğu'nun içinde bulunduğu taht kavgaları ise seferi meşrulaştırmak için kullanılabilecek en güçlü delil olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Haçlılar İstanbul'u tarihte görülmemiş bir şekilde yağma ve talan girişiminde bulunmuşlardır. Bu çalışmada IV. Haçlı Seferi'ni gerçekleştiren ve seferden en çok etkilenen devletlerin, IV. Haçlı Seferinden önceki ve sonraki siyasi, ekonomik ve sosyal durumları incelenmiştir. Seferin İstanbul'a yönelmesi en çok Bizans İmparatorluğunu ve daha Anadolu'ya ilk girişlerinden itibaren Bizanslılarla mücadele halinde olan Türkiye Selçuklularını etkilemiştir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde özellikle sefere katılan Avrupalı Devletlerin ve baronların yanı sıra, işgale uğrayan Bizans ve onun en büyük rakibi Türkiye Selçukluları da bu minvalde IV. Haçlı seferinden sonraki durumları incelenmeye çalışılmıştır.
The call of Pope Innocent III to a new Crusade had a wide endorsement in Europe. The Crusaders, who started preparations for a new expedition, reached a decision to land on the shores of Egypt with Venetian ships. When the preparations were completed, the Crusaders, who had a disagreement with the Venetian Docu Enrico Dandolo about expenses had to divert the expedition to Istanbul due to the request of Enrico Dandolo. So, IV Crusade, which evolved into one of the biggest city plunders in history, began. The IV Crusade is extremely important for both European states and the Islamic world. The change of opinion of the European states to occupy Istanbul under the leadership of the Venetians altered the course of history. Their main target was to land on the shores of Egypt and annex Jerusalem which was resided by Muslims. However, because of the influence of the Venetians, the route of expedition diverted to Istanbul, the capital of the Byzantine Empire. It is seen that the throne struggles of the Byzantine Empire emerged as the strongest evidence that could be used to legitimize the campaign. The Crusaders attempted to loot and plunder Istanbul in an unprecedented way in history. In this study, the political, economic and social conditions of the participant states before and after the Crusade as well as most affected by it were examined. The expedition to Istanbul mostly affected the Byzantine Empire and the Turkish Seljuks, who had been fighting with the Byzantines since their first entry into Anatolia. From this point of view, in addition to the European states and barons participating in the expedition, the situation of the occupied Byzantium and its greatest rival, the Turkish Seljuks, after the IV Crusade, were tried to be examined.

IV. Haçlı Seferi, Bizans İmparatorluğu, Selçuklular, IV. Crusade, Byzantine Empire, Seljuks

Ulutaş, B. (2023). IV. Haçlı Seferi'nin sonuçları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Konya.