Bir Tekstil Firmasının Boyahane Bölümünde Paralel Makine Çizelgeleme Problemi İçin Bir Matematiksel Model Önerisi ve Farklı Çizelgeleme Kurallarının Karşılaştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Özellikle son yıllarda üretim ve hizmet sektörü için önemli bir karar verme tekniği haline gelen çizelgeleme, işletme verimliliğini ve makinelerin etkin kullanımını direkt olarak etkilemektedir. Tez çalışmasında, tekstil sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir firmanın boyahane bölümünde yer alan sıra bağımlı hazırlık süreli paralel makineli çizelgeleme problemine yer verilmiştir. Çalışmada boyanacak olan her bir kumaşın teslim zamanlarına, kumaş cinsi ve rengine bağlı olarak değişen işlem sürelerine ve renk değişiminden kaynaklı meydana gelen hazırlık sürelerine yer verilmiştir. Bu veriler göz önünde bulundurularak en uygun sıralamanın oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışma için toplam gecikme süresini dolayısıyla gerçekleşenle planlanan üretim farklarını en aza indirgemeyi amaçlayan bir matematiksel model geliştirilmiştir. Bu model, matematiksel programlama ve optimizasyon problemleri için sıkça kullanılan GAMS dili ve NP-zor yapıda olan büyük boyutlu problemlerin çözümünde kullanılan LEKİN aracılığıyla çözülmüştür. Bu bilgisayar destekli programda, literatürde çokça kullanılan SPT (En Kısa İşlem Süresi), LPT (En Uzun İşlem Süresi) ve EDD (En Erken Teslim Süresi) kurallarına başvurulmuştur. Bu çizelgeleme kuralları iş sıralamasında istenilen özelliklere göre fizibil sonuçlar elde edilmesini sağlamakla birlikte Gantt şemalarını da görebilmemize olanak sağlamaktadır.
Specially in recent years, scheduling, has become an important decision-making technique for the production and service sector, directly affects operational efficiency and the effective use of machines. In the thesis study, the parallel machine scheduling problem with sequence dependent preparation time in the dyehouse section of a corporate company operating in the textile sector is included. In the study, the delivery time of fabrics to be dyed, the processing times that vary depending on the fabric type and color, and the preparation times due to color change are included. Considering these data, it is aimed to create the most appropriate ranking. A mathematical model has been developed for the study, which aims to minimize the total delay time, thus the difference between actual and planned production This model is solved by the GAMS language, which is frequently used for mathematical programming and optimization problems, and LEKIN, which is used to solve large-sized problems with NP-hard structure This computer-aided program, widely used in the literature SPT (Shortest Processing Time), LPT (Longest Processing Time) and EDD (Earliest Delivery Time) have been applied to the rules These scheduling rules allow us to see the Gantt charts, as well as providing feasible results according to the desired features in the job sequence.

Makine çizelgeleme, Matematiksel model, Sıra bağımlı hazırlık süresi, Paralel makine ortamı, Machine scheduling, Mathematical model, Sequence dependent setup time, Parallel machine environment

Kılıç, M. (2021). Bir tekstil firmasının boyahane bölümünde paralel makine çizelgeleme problemi için bir matematiksel model önerisi ve farklı çizelgeleme kurallarının karşılaştırılması. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya