Allerjik hastalıklar ve solaklık arasındaki ilişki

Küçük Resim Yok

1998

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Allerjik bronşial astma, allerjik rinit, ürtiker, egzema vb. allerjik hastalığı bulunan 129 kişi ve allerjik hastalığı bulunmayan 51 kişi üzerinde yapılan bu çalışmada; hasta ve kontrol grubunun el tercihleri,-Oldfield'in Edinburg el tercihi anketi ile belirlendi. Hasta gruptan 41 kişiye ve kontrol grubunun tamamına (peg moving) çivi takma testi uygulandı, el kavrama kuvvetleri ölçüldü. Bu testlerin sonuçları, hasta grubun serum total IgE (IU/ml) ve eozinofil sayısı (mm3 kanda) değerleri istatistik yönden incelendi. El tercihi gruplarına dağılımın literatür bulgularıyla uyumlu olduğu görüldü. Geschwind skorlarının sağa yığılma gösterdiği ve dağılımın J şeklinde olduğu tesbit edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında, lateralite gruplarına dağılım açısından anlamlı fark bulunmadı. Erkek ve kadınlar arasında da el tercihi gruplarına dağılım açısından anlamlı fark olmadığı görüldü. Çivi takma süresi ve el kavrama kuvveti ile Geschwind skorları arasında korelasyon olduğu görüldü. Hasta ve kontrol grubu arasında sol-sağ çivi takma süresi ve sağ-sol el kavrama kuvveti açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Ailesel allerji ve ailesel solaklığın hasta grupta anlamlı olarak fazla olduğu tesbit edildi. Ayrıca ailesel solaklığı bulunan grupta Geschwind skorlarının sola kaydığı görüldü.
Hand preferences of 129 patients with allergic diseases such as allergic bronchial asthma, allergic rhinitis, urticharia, eczema and 51 healthy people with no allergic diseases, were assessed by Oldfield's Edinburgh handedness questionnaire. The peg moving time and hand grip strength of 41 allergic patients and all controls were measured. Besides of these tests, total serum IgE antibody levels and eosinophyl counts were evaluated. The distribution of handedness groups were in agreement with literature findings. It was observed that Geschwind (laterality) scores were accumulated in the right side and the distribution was J-shaped. There was no significant difference in distribution to laterality groups between allergic patients and control subjects. Also, there was no significant difference between male and female subjects with respects to the distribution to handedness groups. A correlation was found between Geschwind scores and peg moving time and hand grip strength. There was no significant difference between patients and control subjects with respect to left minus right peg moving time and right minus left hand grip strength. Familial allergy and familial left-handedness of the patients were found to be significantly higher than the controls. In addition, in the group with familial left-handedness, the Geschwind scores were shifted to the left.

Hipersensitivite, Lateralite

Bilgili, Tülin. (1998). Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon