Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Uzaktan algılama sistemleri gelişen teknolojiyle beraber coğrafi veri üretim sürecinde önemli bir rol almaktadır. Özellikle herhangi bir sınırlama olmaksızın veri elde edilebilmeleri ve büyük çalışma alanlarındaki faaliyetlerdeki yersel tekniklere duyulan ihtiyacı azaltıyor olması bu rolü üstlenmesindeki sebepler arasında yer almaktadır. Uydu görüntülerinin, özellikle yüksek mekânsal çözünürlüğe sahip olmaları ortofoto, sayısal yükseklik modeli, vektör veri gibi haritaya konu verilerin üretiminde kullanılmasına olan ilgiyi arttırmaktadır. Ülkemizin savunma maksatlı gözlem ve keşif uydusu olan ve 05 Aralık 2016 tarihinde uzaya gönderilen Göktürk-1, 50cm mekânsal çözünürlüğe sahiptir ve ülkemizin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının karşılanmasını amaçlamıştır. Bu tez çalışmasında Göktürk-1 uydusuna ait Antalya/Serik ve İzmir/Bergama bölgesine ait tri-stereo görüntülerle farklı metodoloji kullanılarak Sayısal Yüzey Modeli üretimi gerçekleştirilmiş ve sonuç ürünün doğruluk analizleri yapılmıştır.
Remote sensing systems play an important role in the geospatial data production process with the developing technology. In particular, the fact that data can be obtained without any limitations and that it reduces the need for geodesic surveying methods in large working areas are among the reasons for undertaking this role. The fact that satellite images have especially high spatial resolution increases the interest in their use in the production of spatial data like orthophotos, digital elevation models, vector datas. Göktürk-1, which is our country's defense intentional observation and reconnaissance satellite, and sent into space on December 05, 2016, has a spatial resolution of 50 cm and aimed to supply the high resolution image needs of our country. In this study, Digital Surface Model was generated using different methodologies with Göktürk-1 satellite's tri-stereo images of Antalya/Serik and İzmir/Bergama region. And final products' accuracy analyzes were made.

Göktürk-1, Sayısal yüzey modeli, Stereo görüntü, Uydu görüntüsü, Uzaktan algılama, Gokturk-1, Digital surface model, Stereo image, Satellite image, Remote sensing

Ağdaş, T. (2022). Göktürk-1 uydu görüntülerinden sayısal yükseklik modeli üretimi ve doğruluk analizi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.