Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışmasında kümeleme analizinde kullanılan aşamalı ve aşamalı olmayan kümeleme yöntemleri içsel ve dışsal küme geçerlilik indeksleri kullanılarak küme sayılarına göre karşılaştırılmıştır. Farklı veri setleri üzerinde yapılan uygulamalar sonucunda ele alınan 26 içsel kriter ile aşamalı olmayan yöntemlerden k-ortalamalar tekniği ve aşamalı kümeleme yöntemlerinden tek bağlantı kümeleme yöntemi, tam bağlantı kümeleme yöntemi, ortalama bağlantı kümeleme yöntemi, ağırlıklı ortalama bağlantı kümeleme yöntemi, merkezi bağlantı kümeleme yöntemi, medyan bağlantı kümeleme yöntemi ve Ward bağlantı kümeleme yöntemi için elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
In this dissertation, the hierarchical and non-hierarchical clustering methods, which are used in clustering analysis, have been compared by using the clustering indices. As a result of the applications performed on different datasets, 26 internal criteria and non-hierarchical methods, k-means technique and hierarchical clustering methods, single link clustering method, full link clustering method, average link cluster method, weighted average link aggregation method, central link aggregation method, median link aggregation method and ward link aggregation method have been interpreted.

Küme Değerlendirme Kriterleri, Kümeleme Analizi, Uzaklık Ölçüleri, Cluster Evaluation Criteria, Clustering Analysis, Distance Measures

Alkın, D. (2019). Kümeleme analizi yöntemlerinin küme geçerlilik indekslerine göre karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı, Konya.