Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Uyku bozuklukları ve obsesif-kompulsif belirtiler arasındaki ilişki son dönemde yapılan birçok çalışmada ilgi odağı olmuştur. Yeterli araştırma olmamasına rağmen, şimdiye kadar elde edilen veriler, obsesif-kompulsif belirtiler ve uyku şikayetlerinin şiddeti arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Bu çalışmada, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) olan hastalarda seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRIlar) ne adjuvan tedavi olarak eklenen parlak ışık tedavisinin etkinliği (BRT) araştırıldı. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Psikiyatri Kliniği'ne OKB ile başvuran 49 gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Obsesif-kompulsif belirtiler, tedavi öncesi ve tedavinin 10. ve 30. gününde Padua Envanteri-Revize (PE-R) ile değerlendirildi. Padua Envanteri-Revize skoruna göre ile randomizasyon ile iki gruba ayrılan hastalardan bir gruba yalnız SSRI verilirken diğer gruba SSRI tedavisine ek olarak parlak ışık tedavisi uygulandı. Uzunlamasına latent sınıf analizi kullanarak, hastalar tedaviye yanıt veren ve tedaviye dirençli hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bulgular: PE-R puanları temelinde, 34 hasta (% 69.4) tedaviye yanıt veren ve 15 hasta (% 30.1) tedaviye dirençli grupta sınıflandırıldı. Tedaviye yanıt veren grupta depresif belirtiler, uyku yakınmaları ve obsesif inançlar üzerinde önemli bir iyileşme olduğu gözlendi. Sonuç: SSRI tedavisine adjuvan olarak eklenen parlak ışık tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi için daha büyük örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
There has been a burgeoning research interest in relationships between sleep difficulties and obsessive-compulsive symptomatology. Although there has been a dearth of research, the accumulating evidence supported the interaction between severity of obsessive-compulsive symptomatology and sleep complaints. In the current study, we investigated effectiveness of bright light therapy (BRT) as an adjuvant treatment to serotonin reuptake inhibitors (SRIs) in patients with obsessive-compulsive disorder (OCD). Method: Forth-nine inpatients with OCD at the Psychiatry Clinic of Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine volunteered. Obsessive-compulsive symptoms were assessed by the Padua Inventory-Revised (PI-R) before treatment, and at 10-day and 30-day of treatment. Patients are randomized by Padua Inventory-Revised score to either (1) SRI or (2) SRI plus bright light therapy. Using longitudinal latent class analysis, patients were classified into two groups as treatment-responder and treatment-refractory patients. Results: On the basis of longitudinal PI-R scores, 34 inpatients were classified as treatment responder individuals (69.4%) and treatment-refractory group consisted of 15 inpatients (30.1%). Inpatients who responded favorably to treatment revealed a significant alleviation on depression, sleep complaints and obsessional beliefs. Conclusion: Future studies with large sample sizes are required to firmly assess the effectiveness of BRT adjuvant to SRI treatment in OCD.

Fototerapi, Phototherapy, Obsessif kompülsif bozukluk, Obsessive compulsive disorder, Serotonin geri alım inhibitörleri, Serotonin uptake inhibitors

Turgut, K. (2018). Obsesif kompulsif bozukluk tanısı konulmuş ve seçici serotonin geri alım inhibitörü tedavisi almakta olan hastalarda parlak ışık tedavisinin sirkadiyen ritim üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon