Ön Yargılar ve Sosyal Hizmet: Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencilerinin Kadına Karşı Ön Yargıları

Bu çalışmanın amacı ileriki yıllarda sosyal hizmet uzmanı/sosyal çalışmacı olarak görev yapacak olan Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin kadına karşı ön yargılarını ortaya koymaktır. Çalışmada “Kadın” ile ilgili Türkçe literatür taranarak “Kadın” üst başlığı altında “Boşanan Kadın”, “Hayat Kadını”, “Çalışan Kadın”, “Evlilik Dışı İlişki”, “Ev Hanımı” ve “Flört” başlıkları ele alınmıştır. Araştırmada araştırma yöntemlerinden nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmaya 20 kız ve 20 erkek olmak üzere toplamda 40 öğrenci katılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında mecazlar yolu ile veri toplama tekniğinden de yararlanılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak içerik ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Ana temalar literatür doğrultusunda oluşturulmuştur. Ancak alt temalar verilerden elde edilmiştir.
The aim of this study is to explore the biases of students of Social Work Department in Faculty of Health Sciences, Selcuk University, who will work as a social worker, towards women. Turkish literature reviewed for concepts of “Women” and topics of “Divorced Women”, “Prostitute”, “Working Women”, “Flirting”, “Housewife” and “Fornication” were discussed under the title of “Women”. The study conducted by qualitative research method. A total of 40 students, 20 girls and 20 boys, participated in the study. The data collected by semi structured interview form and metaphorical technique was also used. The data gathered were transferred into the computer. Data were analyzed by content and descriptive analysis. The main themes were created in accordance with the literature. However, sub-themes were obtained from the data.

Kadına Karşı Ön Yargılar, Çalışan Kadın, Hayat Kadını, Boşanan Kadın, Evlilik Dışı İlişki, Biases Towards Women, Working Women, Prostitute, Divorced Women, Fornication

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi

Kırlıoğlu M. (2019). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22, 1, 25-41.