Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada yeni doğan kalça ultrasonografi taramasında gelişimsel kalça displazisi tespit edilen hastalarda konservatif ve cerrahi tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem.Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Mayıs 2013 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında yeni doğan kalça USG taraması yapılarak Gelişimsel Kalça Displazisi tanısı ile tedavi edilen 198 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenerek, tedavi sonuçları kaydedildi. SPSS 23.0 paket programı ile uygun analizler yapıldı, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular. Gelişimsel Kalça Displazisi tanısı alarak kliniğimizde takip edilen 199 hastadan 1'i tedaviyi kabul etmedi, 198 hasta tedavi edilerek takipleri gerçekleştirildi. Hastaların %54'üne sadece pavlik bandaj, %10,6'sına sadece ortez, %28,3'üne redüksiyon uygulanmaksızın pavlik bandaj ile beraber ortez uygulandı. Kapalı redüksiyon hastaların %5,1'ine, açık redüksiyon %2,0'ına uygulandı. Her iki kalça Alfa açı değerlendirmesinde, sonraki her başvuruda, önceki başvurulara göre olumlu gelişmenin devam ettiği görüldü. Sharp açısı ve Asetabuler indeks değerlerinin de tedavi sonrasında öncesine göre olumlu olarak değiştiği saptandı. Cinsiyete göre incelendiğinde her iki cinsiyette de tedavi sonrası bütün ölçümlerinin tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olumlu olarak değiştiği saptandı (p<0,01). Bilateral avasküler nekroz gelişen 4 hastaya uygulanan açık cerrahi müdahale sonrası, 2 hastanın bilateral kalçasının normale döndüğü, 1 hastanın tek taraflı kalçasının normale döndüğü, diğer hastada ise avasküler nekroz evresinin gerilediği gözlendi. Gelişimsel Kalça Displazili hastalarda uygun endikasyonlarda uygulanan açık cerrahi avasküler nekrozu geriletmekte ve tedavi etmektedir Sonuç. Kliniğimizde uygulanan bütün tedaviler sonucunda, ölçümlerde tadavi öncesine göre olumlu sonuçların geliştiği gözlendi. Daha fazla sayıda hasta ile yapılacak, daha geniş kapsamlı çalışmalar tedavilere özgü sonuçların değerlendirmesinde faydalı olacaktır. Anahtar Kelimeler. Ortopedi ve Travmatoloji; Yeni Doğan; Ultrason Taraması; Gelişimsel Kalça Displazisi.
In this study, we aimed to evaluate of conservative and surgical treatment methods in cases of developmental dysplasia of the hip in the detection of newborn hip ultrasonography. Method. The records of 198 patients who were treated with the diagnosis of Developmental Hip Dysplasia undergoing a newborn hip USG scan between May 2013 and May 2018 at Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, were retrospectively analyzed and the results of the treatment were recorded. The SPSS 23.0 package program was used for the analysis and the level of significance was accepted as p <0.05. Results. One out of 199 patients who were followed-up in our clinic with the diagnosis of Developmental Hip Dysplasia did not accept treatment, 198 patients were treated and followed up. Only 54% of the patients were treated with pavlik bandage, 10.6% orthosis alone, 28.3% with pavlik bandage without reduction. Closed reduction was applied to 5.1% and open reduction to 2.0%. Alpha angle evaluation of both hips was positive according to previous applications. Sharp angle and Acetabular index values were also found to be positively changed after the treatment. Male and female patients' all measurements changed positively (p <0.01).After open surgical intervention in 4 patients who developed bilateral Avascular Necrosis, it was observed that the bilateral hips of two patients returned to normal and one patient's unilateral hip returned to normal. Open surgery in appropriate indications in patients with developmental hip dysplasia retracts and treats avascular necrosis. Conclusion. As a result of all the treatments applied in our clinic, it was observed that the results showed positive results compared to before the treatment. More extensive studies with more patients will be useful in assessing treatment-specific outcomes. Keywords.Orthopedics and Traumatology; Newborn; Ultrasonography; Developmental Dysplasia of the Hip.

Bebek-yenidoğmuş, Infant-newborn, Bebek-yenidoğmuş hastalıkları, Infant-newborn diseases, Kalça çıkıkları, Hip dislocation

Terlemez, İ. H. (2019). Yeni doğan kalça ultrason taramasında gelişimsel kalça displazisi tespit edilen hastalarda konservatif ve cerrahi tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon