Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Din eğitimi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitimi açısından bireylerin Kur'an-ı Kerim kadar Peygamberimizin hayatını, hadis ve sünnetini öğrenme, anlama ve idrak etmelerinin önemli bir yeri vardır. Çünkü İslam'ın somut örneği söz, davranış ve yaşantısıyla Peygamberimizdir. Çalışmanın amacı Peygamberimizin hayatını ve sünnetini öğrenmenin ve okumanın çocuğun hayatına etkisi ile ilgili çocuğun bilişsel, duyuşsal ve ahlaki gelişimi göz önünde bulundurularak eğitim ve öğretim faaliyetleri incelenerek kazanımların gerçekleşme düzeyleri ve bireye katkılarını incelemektir. Araştırmanın birinci bölümünde çocuğun ahlaki gelişim dönemleri, hadis ve sünnet ile eğitim metotlarından olan Peygamberimizin eğitim metotları incelenmiştir. İkinci bölümde ülkemizde din eğitimi faaliyetleri incelenerek öğretim programları tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise seçmeli Peygamberimizin hayatı dersi kazanımlarıyla ilişkilendirilerek hazırlanan anket sonuçları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin Peygamberimizin hayatını çoğunlukla 11-14 yaşlarında öğrenmiş olup bu bilgilerin çoğunluğunu okul ve yaz Kur'an kurslarından öğrenmişlerdir. Eğitim- öğretimin yapıldığı fiziki ortamda bazı eksiklikler görülürken öğrencilerin konuyla ilgili kitapları pek okumadıkları tespit edilmiştir. Peygamberimizin hayatıyla ilgili konularda öğrencilerimizin çoğu genel olarak bilgi sahibi olsa da bazı konularda eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Peygamberimizin hayatıyla ilgili kazanımların büyük bir kısmı gerçekleşirken bazı kazanımlar öğrencilerin bir kısmı tarafından edinilmemiştir. Son olarak en güzel örnek olan Peygamberimizin hayatının öğrencilerin hayatına, davranışlarına ve düşüncelerine etkileri bağlamında değerlerin büyük çoğunluğunun öğrencilerde oluştuğu görülmüştür. Bu değerler ile ilgili ders kazanımları da büyük oranda elde edilmiş görünmektedir.
Learning about the life of our prophet (peace be upon him), his Hadith, Sunnah and understanding these is in terms of religious education and religious culture and ethics education as important for individuals as learning the Quran. The concrete example of Islam is the Prophet (pbuh) with his life, words, and deeds. The aim of the present study is to examine the impact of learning and reading about the life and Sunnah of our Prophet (pbuh) while considering cognitive, affective and moral development of children and determining the educational attainments achieved and contributions to the individual on analyzing the educational and instructional activities. In the first part of the study, moral development periods of children, and the education methods of our Prophet (pbuh) based on Hadith and Sunnah are examined. In the second part, religious education activities are examined and teaching programs and curriculums introduced. In the third part, questionnaire results based on the attainments of "Our Prophets' (pbuh) Life" elective course are analyzed and relevant field observations evaluated. The results of the present research indicate that the participants have learned about the life of our Prophet (pbuh) mostly at the ages of 11-14 in school and summer Quran courses. While some observations are made regarding the inadequacies of the physical environment in which the educational activities were conducted, it is determined that the children do not read the books on the subject. Although most of the participants have general information about the subjects related to the life of our Prophet (pbuh), some deficiencies related to some topics are determined. Therefore, while most of the educational attainments have been realized related to the life of the Prophet (pbuh), unfortunately some were not by some of the students. Finally, it is seen that most of the moral values derived from the most beautiful example, the life of our Prophet (pbuh), have formed in the life, behaviors, and thoughts of the children. The educational attainments aimed with these values have been achieved to a great extent.

Kayaoğlu, F. (2019). Ortaokullardaki seçmeli "Peygamberimizin hayatı" dersinin öğrenciler açısından değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.