Kist hidatiğin tanısında indirekt hemaglütinasyon yönteminin değeri

Küçük Resim Yok

1998

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı seroloji laboratuvarında yapılan bu çalışmada, kist hidatik tanılı 107 hastanın serum örneklerinde indirekt hemaglütinasyon (IHA) ile alınan sonuçlar değerlendirildi. Sağlıklı bireylerden alınan 40 serum örneği kontrol grubu olarak seçildi. Tannik asit ile duyarlılaştırılan ve koyun hidatik kist sıvısı antijeni ile kaplanan eritrositler kullanıldı. Olguların 92'sİnde 1/64 ve 1/16384 arasında değişen titrelerde anti-Echinococcus antikorları saptandı. 40 kontrol serumun l'inde 1/128 dilüsyonda pozitiflik bulundu. Çalışmanın sonuçlarına göre IHA'nın duyarlılığı %86, özgüllüğü ise %97.5 olarak bulundu. Organ yerleşimi göz önüne alındığında, karaciğer hidatidozunda (%89.41) akciğerdekinden (72.72) daha fazla pozitiflik görüldüğü ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı.
This study performed at Microbiology department of Selçuk University Medical Faculty Research and Training Hospital to evaluate indirect hemagglutination test (IHA) in the sera of 107 patients who have been diagnosed as hydatid disease. 40 sera from healthy individuals were used as control. Tanned sheep erythrocytes and sheep hydatic cyst fluid antigen were used in IHA test. The presence of anti-Echinococcus antibody was found between 1/64 and 1/16384 titer in 92 cases. 1 of 40 control sera gave positive result in 1/128 titer. According to the result of this study, the sensitivity and specificity of IHA was found to be 86% and 97.5% respectively. When the samples were grouped according to the cyst localization, the sensitivity was higher in the hepatic (89.41%) than in the pulmonary hydatidosis(72.72%) and the difference was statistically significant.

Echinococcosis, Hemaglütinasyon

Kuru, C. (1998). Kist hidatiğin tanısında indirekt hemaglütinasyon yönteminin değeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon