Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Parotis bezi kitleleri ayırı tanısında Difüzyon Ağırlıklı görüntüler ile elde ettiğimiz ADC değerlerinin konvansiyonel MRG'ye katkısını araştırmayı amaçladık. Kapsam: Temmuz 2012 ile mayıs 2016 tarihleri arasında Boyun MRG ile difüzyon ağırlıklı MR incelemesi yapılmış ve parotis bezinde kitle tespit edilmiş olan olgular retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Gereç ve Yöntem: 1.5 Tesla MR cihazı ile konvansiyonel boyun MRG ve Difüzyon Ağrılıklı Görüntüleme gerçekleştirildi. Kitleler patolojik tanılarına göre 4 gruba ayrıldı (pleomorfik adenom, whartin tümörü, karsinomlar, malign lenfomalar). Kitlelerin ortalama ADC değerleri ile patolojik tanıları karşılaştırıldı. Grupların ortalama ADC değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görüldü (p<0,01) Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 41 olguda ortalama ADC değerleri; malign grupta yer alan 17 karsinom vakasında 0.83± 0.14 mm2/sn.; 8 malign lenfoma vakasında 0.56 ± 0.06 mm2/sn idi; Benign grupta yer alan 9 pleomorfik adenom vakasında 1.61 ±0.41 mm2/sn.; 7 warthin tümörü vakasında 0.82 ±0.1 mm2/sn olarak hesaplandı. Pleomorfik adenom olgularının ortalama ADC değerleri diğer kitlelerden anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.001). Ayrıca malign lenfoma olgularının ortalama ADC değerini karsinomlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05). Ancak whartin tümörü ile malign tümörlerin ortalama ADC değerleri arasında önemli bir farklılık izlenmedi ( p>0.05 ). Sonuç: Difüzyon ağırlıklı MRG'nin parotis kitlelerinin ayırıcı tanısında konvansiyonel MRG'ye katkısının olduğunu ve rutin inceleme protokollerine eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
To evaluate the contribution of apparent diffusion coefficient (ADC) values obtained with diffusion weighted imaging (DWI) to conventional magnetic resonance imaging (MRI) in the differential diagnosis of parotid masses Scope: Patients who had MRI and DWI of the neck and found to have parotid masses between July 2012 and May 2016 were retrospectively reviewed. Material and Methods: MRI and DWI studies were performed using a 1.5 Tesla MR scanner. The masses were classified into four groups according to the histopathological findings (pleomorphic adenoma, Warthin tumor, carcinoma, lymphoma). Mean ADC values of the masses were correlated with the pathologic diagnosis. Statistically significant differences were found between the groups (p<0,01). Findings: Mean ADC values were 0.83±0.14 mm2/sn in 17 cases of carcinoma, 0.56±0.06 mm2/sn in 8 cases of lymphoma, 1.61±0.41 mm2/sn in 9 cases of pleomorphic adenoma, and 0.82±0.1mm2/sn in 7 cases of Warthin tumor, in a total of 41 cases. Mean ADC value of pleomorphic adenoma cases was significantly higher than that of other groups (p=0.001). Lymphoma group was found to have a significantly lower mean ADC value compared to carcinoma cases (p<0.05). However, there was no significant difference between Warthin tumor and malign tumor groups (p>0.05). Conclusion: We think that DWI has additional value in the evaluation of parotid masses and should be added to the routine imaging protocols.

Adenomlar, Adenoma, Difüzyon manyetik rezonans görüntüleme, Diffusion magnetic resonance imaging, Karsinoma, Carcinoma, Parotis bezi, Parotid gland

Şugüler, E. (2016). Parotis bezi kitlelerinin ayırıcı tanısında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin konvansiyonel manyetik rezonans görüntülemeye katkısının araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon