Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Bu çalışma, "Şebekeye Bağlı 1 MW Güneş Enerji Santralinin PVsyst ile Simülasyonu ve Performans Parametrelerinin Değerlendirilmesi" başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Tez, güneş enerjisi santrallerinin performansını değerlendirmek ve optimize etmek için kullanılan PVsyst simülasyon yazılımı kullanılarak hazırlanmıştır. Öncelikle, çalışmada kullanılan 1 MW güneş enerji santrali ve bileşenleri detaylı olarak tanıtılmıştır. PVsyst simülasyon yazılımıyla, santralin günlük ve yıllık enerji üretim potansiyeli belirlenmiş ve simülasyon sonuçları dikkate alınarak sistemin performansı değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca, güneş paneli eğim açısı, yönü ve sistem konfigürasyonunun performansa etkisi araştırılmıştır. Farklı parametrelerin değiştirilmesiyle elde edilen sonuçlar analiz edilmiş ve en iyi performansı sağlamak için öneriler sunulmuştur. Performans parametreleri arasında güç üretimi, verimlilik, enerji kaybı ve karbon salınımı gibi faktörler bulunmaktadır. Bu parametreler, PVsyst simülasyonu ve saha ölçümleriyle değerlendirilmiştir. Böylece, sistemin gerçek performansı ve simülasyon sonuçları arasındaki farklar analiz edilerek geliştirmeler önerilmiştir. Sonuç olarak, bu tez güneş enerji santrallerinin performansını değerlendirmek ve optimize etmek için PVsyst simülasyon yazılımının kullanımının önemini vurgulamaktadır. Çalışma, güneş enerjisi sektöründe enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek için önemli bir katkı sunmaktadır.
This study, titled "Simulation and Performance Evaluation of a 1 MW Grid-Connected Solar Power Plant Using PVsyst," aims to investigate the use of PVsyst simulation software to assess and optimize the performance of solar energy plants. Firstly, the 1 MW solar power plant and its components used in this study are introduced in detail. With the PVsyst simulation software, the daily and annual energy production potential of the plant is determined, and the performance of the system is evaluated based on the simulation results. The study also explores the impact of solar panel tilt angle, orientation, and system configuration on performance. The results obtained by varying different parameters are analyzed, and recommendations are provided to achieve optimal performance. Performance parameters include power generation, efficiency, energy loss, and carbon emissions, among others. These parameters are evaluated through PVsyst simulations and field measurements. Thus, by analyzing the discrepancies between the actual performance of the system and simulation results, improvements are suggested. In conclusion, this thesis highlights the significance of using PVsyst simulation software to assess and optimize the performance of solar energy plants. It makes a valuable contribution to the solar energy sector by enhancing energy efficiency and promoting the utilization of sustainable energy sources.

Güneş Enerjisi, Performans Değerlendirmesi, PVsyst Simülasyonu, Şebekeye Bağlı Sistem, 1 MW Güç Santrali, Solar Energy, Performance Evaluation, PVsyst Simulation, Grid-Connected System, 1 MW Power Plant

Yiğit, F. (2023). Şebekeye bağlı 1 MW güneş enerji santralinin PVsyst ile simülasyonu ve performans parametrelerinin değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik ve Elektronik Anabilim Dalı, Konya.