Okulda ruh sağlığı

1986

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Beden sağlığı, vücudu meydana getiren organlardan her birinin normal ve sağlam olması, organların birbirleriyle uyumlu bir bütün halinde çalışması, insanın çevre değişkenlerine uyabilmesi gibi üç ana şartın bir sonucudur. Bunlar var olduğu müddetce insan bedensel bir rahatlık içindedir. Ancak, sadece bedenen sağlıklı olmanın, insanın rahat ve huzur içinde yaşamasına yeterli olmadığı, insanın fizyolojik hayatı yanında onunla karşılıklı etkileşim halinde bir de psikolojik hayatımızın olduğu gerçeği vardır. İnsanın, eksiksiz bir sağlığa yani beden sağlığı yanında ruh sağlığına da erişebilmesi için, hem çevre şartlarının, fiziki ve sosyal yönlerden geliştirilmesi, hem de kişiliğimizin hissi, fikri ve sosyal yönlerden olumlu tavır ve alışkanlıklarla pekiştirilmesi gerekmektedir. Bu pekiştirmenin gerçekleştirilmesinde ruh sağlığı bilgisine ihtiyaç vardır. Çünkü ruh sağlığı bilgisinin konusu, kişinin olumlu olarak hayata uyum sağlaması ile ilgili şartların araştırılması, kişinin iç dünyası ve çevresi ile barış içinde olduğu dengeli bir kişiliğin gerçekleştirilmesidir. Ruh sağlığı nedir? sorusuna Dünya Sağlık Teşkilatı (W.H.O.)'nın tanımıyla cevap verirsek: Ruh sağlığı, insanın öteki insanların ruh sağlığı ile uyuşabilen ölçüde, vücut, zekâ ve duygu bakımından en uygun bir şekilde gelişebilmesinde bir toplumun gerekli ortamı hazırlamasıdır. Bir başka deyişle ruh sağlığı, insanın hayatta rastladığı değişikliklere ve problemlere, tatmin edici bir şekilde uyum sağlatabilme yeteneğidir. Ruh sağlığı ile, iyi bir ruh sağlığını devam ettirme ve besleme kastedilmektedir. Ruh sağlığı açısından, toplumda aileden sonra okul en önemli bir kurumdur. Bu yazıda okulun ruh sağlığına etkileri, okul ortamı öğretmenin kişiliği, programlar ve sınavlar açısından ele alınacaktır.
Pour que l'homme atteğne d'une santé morale avec la santé physique, tantô il faut qu'on ameliore les conditions du milieu et tantôt il faut qu'on developpe la personalité humaine avec les habitudes et les gestes affirmatifs. Les milieux scolaires jouent un rôle considérable sur la santé morale des hommes. L'importance éducative des influences exercées sur l'enfant par l'école est en relation de près avec la personalité, le caractère, l'adaptation au milieu social des professeurs et des administrateurs. Il est bien important de connaitre les professeurs qui n'accordent pas d'importance à la santé morale et qui n'acceptent que les activité de discipline. L'école influence la psychologie de l'enfant par les moyens des programmes. Les programmes d'instruction ne doivent pas être une chose étrange qui est contre la psychologie de l'enfant et qui le conduit aux sentiments négatifs. Le jugement de la réussite scolaire constitue une importance à l'égard de la santé morale. On doit envisager les raisons influencant la réussite scolaire. Ondoit utuliser les examens pourque les élèves comprennet jusqu'à quel pont ils possèdent les bonnes particularités scolaires. En cas des insuccès, les parents et les professeurs doivent les en- courarer à travailler et à apprendre sans détruire la confiance de l'enfant en lui. Les jugement sains reposent sur l'instruction saine parce que le jugement existe partout. Mais on doit utiliser les résultats de jugement en tant qu'un mécanisme de feed-beck pour carriger les insuccès et les conduites negatives. Pour arranger les milieux empèchant la santé morale, on doit rendre plus actifs les services des guides d'école pour la dimuniation des insuccès scolaires et les influences negatives des autres conditions.

Makale

Ruh Sağlığı, Okul, Okul Ortamı, Öğretmen, Santé Morale, École, Environnement scolaire, Professeur, Mental Health, School, School Environment, Teacher

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Büyükkaragöz, S. S. (1986). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. Okulda ruh sağlığı, 2, 2, 345-355.