Larenks kanserlerinin değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografinin yeri

Küçük Resim Yok

1996

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada kliniğimizde Kasım 1994-Haziran 1996 tarihleri arasında larenks karsinomu tanısı almış 30 vaka preoperatif dönemde çekilen bilgisayarlı tomografi, larengoskobik muayene ve makroskobik piyes bulguları ile karşılaştırıldı. Larengoskopi sadece mukozal yüzeyi ve kord vokal hareketlerini değerlendirebilmektedir. Kord haraketîerinde sınırlılık derin invazyon şeklinde yorumlanabilmekte, ancak tümörün gerçek boyutlarının ve sınırlarının belirlenmesinde yetersiz kalmaktadır. Konvansiyoneî radyolojik tetkikler de larengoskopiye ilave bilgi vermemektedir. BT klinisyenin cerrahi tedavi yöntemini belirleyecek olan tümörün gerçek anatomik lokalizasyonu ve derin yayımını tesbite karşılaştığı bu belirsizliğin çözümüne önemli katkılar sağlamaktadır. Larengoskopi ve diğer radyolojik tekniklerle değerlendirilemeyen preepiglotîik aralık, paragîottik aralık, subgîottik alan, kitle sebebiyle değerlendirilemeyen larenksin alt bölümlerini ve kartilaj tutulumunu belirlemede bilgisayarlı tomografinin etkin bir tanı yöntemi olduğunu tesbit ettik. Ancak kartilaj tutulumunda irregüler kalsifikasyon ve mikroinvazyonlar sebebiyle yanlış değerlendirmeler olabileceğini belirledik. Küçük mukoza! lezyonların değerlendirilmesinde de BT nin yanlış(-) sonuç verebileceğini ve bu Îezyonîann belirlenmesinde larengoskopinin daha duyarlı olduğunu tesbit ettik. Konservatif cerrahi tedavi yönteminin belirlenmesinde BT kilnisyene tümörün derin yayılımı hakkında çok önemli bilgiler vermekte ve larengoskopiyi tamamlayıcı rol oynamaktadır.
The Role of the Computed Tomography in Evatuate Laryngeal Carcinomas. In this study, thirty cases of laryngeal carcinoma which diagnosed in our clinic between November- Î 994 Juna-1996 are compared by preoperative CT, laryngoscopy and postoperative speciamen findings. By laryngoscopy one could evaluate the status of the mucosal lining and vocale cord motility. Limitations of the cord vocale motility is attributed to deep invasion of the tumour but, the exact dimensions of the tumour could not be estimated.The convensional radiologic examination methods do not add any useful knowledge to the laryngoscopy. The computed tomograpic examination is useful to determine the precise anatomic localization and spread of the tumour which is very useful to surgeon to choose the surgical treatment method. We concluded that CT is valuable diagnostic tool in evaluating the preepiglottic area, paraglottic area, subglottic area and the inferior areas of the larynx which is obstructed by the large laryngeal masses and the cartilage invasion which could not be evaluated by laryngoscopy and other radiolgical assesment methods. But, also we concluded that there may be wrong decisions about the cartilage invasion due to the irregular calcifications and microinvasions. In the evaluation of the small mucosal lesions CT could yield false negative results and these lesions could be more accurately determined by laryngoscopy. CT evaluation of the laryngeal carcinoma patient prior to surgical intervantion is an additional diagnostic tool to the laryngoscopy and very useful to the surgean to determine the best conservative surgical method.

Laringeal neoplazmlar., Laryngeal neoplasms;, Tomografi-x ışınlı-bilgisayarlı., Tomography-x ray-computed.

Ülkü, Ç. H. (1996). Larenks kanserlerinin değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografinin yeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon