Bu çalışma Türkiyede turizm gelirleri ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi doğrusal ve doğrusal olmayan zaman serisi nedensellik ve Hatemi-J (2012) tarafından geliştirilen asimetrik nedensellik yöntemi yardımı ile test etmektedir. Çalışmada 1963-2010 yılları arasında döneme ait veri seti kullanılmaktadır. Simetrik nedensellik analizlerinden elde edilen ampirik bulgular değiş- kenler arasında turizm gelirlerinden ekonomik büyümeye doğru doğrusal bir nedenselliğin oldu- ğunu göstermektedir. Asimetrik nedensellik analizinden elde edilen bulgular ise nedenselliğin turizm gelirlerinden ekonomik büyümeye doğru olduğunu teyit etmektedir.
This study tests the relationship between tourism income and economic growth in Turkey by employing linear and non-linear time series causality and asymmetric causality analysis devel- oped by Hatemi-J (2012). In this study, we employ annual data belonging 19632010 time period. Empirical results obtained from symmetric causality analyses imply that there is a linear causation linkage between economic growth and tourism income running from tourism income to economic growth. The findings obtained from asymmetric causality analysis also indicate that the direction of causality is from tourism income to economic growth.

İktisat, İşletme, Turizm, Ekonomik büyüme, Toda-Yamamoto doğrusal nedensellik, Doğrusal olmayan nedensellik, Asimetrik nedensellik, Tourism, Economic growth, Bootstrap Toda-Yamamoto linear causality, Nonlinear causality, Asymmetric causality

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Özcan, C. C. (2015). Turizm gelirleri-ekonomik büyüme ilişkisinin simetrik ve asimetrik nedensellik yaklaşımı ile analizi: Türkiye örneği. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, 46, 177-199.