Okuma Eğitimi Üzerine Yapılan Tezlerde Eğilimler: Bir İçerik Analizi Çalışması

Örgün eğitim sürecinde bireylere kazandırılması hedeflenen temel amaçların başında okuma becerisi ve okuma alışkanlığı gelmektedir. Gelişen dünyada bilgiye farklı kanallardan ulaşmak mümkün olmakla birlikte, bu kanalların pek çoğu iyi bir okuyucu olmaktan geçmektedir. Dolayısıyla lisansüstü çalışmalarda okuma becerisinin çok yönlü ve derinlemesine ele alınması gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de 2006-2016 yılları arasında okuma becerisini temel alarak hazırlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerinin çeşitli yönlerden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Ulusal Tez Merkezinden ulaşılan 317 tez çalışması, “Okuma Becerisi İle İlgili Lisansüstü Tezleri İnceleme Formu” kullanılarak yapıldığı yıl, program türü (yüksek lisans/ doktora), çalışma grubu, kullanılan desen, bölüm, konu ve üniversite bakımından incelenmiştir. İçerik analizinin kullanıldığı çalışmada, elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla kodlanmış, verilerin analizinde nicel betimsel analiz yöntemlerinden frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında en fazla tez yapılan yılın 2013 olduğu (%13,2), tezlerin ağırlıklı olarak yüksek lisans düzeyinde (% 79,8) yapıldığı, çalışma grubu olarak ilk ve ortaokul öğrencilerinin (% 61,5) tercih edildiği, nicel yöntemin (% 69,4) daha çok kullanıldığı, Temel Eğitim bölümlerinde (% 38) okuma becerisi üzerine daha çok tez tamamlandığı, konu olarak en çok “okuma yöntem ve teknikleri”nin (% 16,4) ele alındığı ve Gazi Üniversitesi’nde hazırlanan okumaya yönelik tezlerin (% 16,7) diğer üniversitelere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Reading skills and reading habits are some of the primary objectives aimed to be acquired by individuals in their formal education process. In the developing world, while knowledge is accessible from different channels, many of these channels are related to being good readers. This study aims at evaluating various aspects of masters’ theses and PhD dissertations prepared in Turkey between the years 2006 and 2016 that are focused on reading skills. With this aim, 317 theses studies reached from National Thesis Center were examined by using“Examination Form for Graduate Theses Related to Reading Skills”. Upon the examination of the results of the study, it is seen that the year when the highest number of theses were completed is 2013 (13,2%), the theses were mostly written at master’s degree (79,8%), the study groups were mostly composed of primary and secondary school students (61,5%), quantitative methods were used mostly (69,4%), more studies on reading skills were completed in the Elementary Education departments (38%), the theses handled mostly the issue of "reading methods and techniques" (16.4%) and that number of theses written on reading is higher at Gazi University(16,7%) than any of the other universities.

Okuma becerisi,, Lisansüstü tezler, İçerik analizi

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Ceran, D., Aaydın, M., Onarıcıoğlu, A. S. (2018). Okuma eğitimi üzerine yapılan tezlerde eğilimler: Bir içerik analizi çalışması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 3, 2377-2392.