Hızlı bir değişime uğrayan mobil cihazlar daha fazla kullanıcı oranına ulaşmak için sürekli olarak güncellenmektedir. Bu güncellemelerden en önemlisi kullanıcıların bir mobil cihazı kullanırken ilk karşılaştıkları grafiksel kullanıcı arayüzüdür. Bu doğrultuda araştırmanın amacı android işletim sistemi yazılımının grafiksel kullanıcı arayüzünün görsel tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmesini yapmaktır. Tarama modelinde yapılan araştırmada çalışma grubunu ortaokullarda görev yapmakta olan 51 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikli olarak görsel tasarım unsurları kullanmış oldukları yazılımdan örneklerle açıklanmıştır. Veri toplama aracı olarak; (Smaldino, Russell, Heinich ve Molenda, 2005: 101) tarafından geliştirilen 3’lü likert (1:“Zayıf”, 2:“Kabul Edilebilir”, 3:”Çok iyi”) türünde oluşturulan 15 maddeden oluşan “Görsel Tasarım Kontrol Ölçeği” kullanılarak yazılım görsel tasarım kriterleri açısından değerlendirilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bilgisayar destekli istatistik paket programı olan SPSS kullanılmış; betimsel istatistik tekniğinden yararlanılmıştır.
Mobile devices exposed to a rapid change are continually updated in order to reach more users’ rate. The most important one of these updates is graphical user interface which is encountered by users firstly while using a mobile device. The aim of this research in this direction is to evaluate the android operating systems’ graphical user interface in terms of visual design principles. In this research which is conducted as a survey model, the research group consists of 51 teachers who work at middle schools. As a priority, visual design elements are explained with examples from software used in the study. Using “Visual Design Control Scale” developed by (Smaldino, Russell, Heinich Molenda, 2005) and consist of 15 questions which are 3-item likert type questions(1:“Poor”, 2:“Acceptable”, 3:”Very Good”) as data collection tool, the software is assessed in terms of visual design principles and the results are evaluated. SPSS, computer-assisted statistical software package, is used and descriptive statistical techniques are utilized for data analysis.

Mobil, İşletim sistemi, Arayüz, Görsel tasarım ilkeleri, Mobile, Operating system, İnterface, Visual design principles

Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Korucu, A. T., Usta, E., Sezer, C. (2016). Android işletim sistemi yazılımının grafiksel kullanıcı arayüzünün görsel tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 20, 3, 781-791.