Küçük Resim Yok

2001

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada, Romatoid Artrit (RA)'li kadın hastalarda solunum fonksiyonlarının araştırılması amaçlandı. Ayrıca Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi (YRBT) değerlendirmesine göre patolojik akciğer bulguları olan ve olmayan RA'li kadın hastaların solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi de çalışma kapsamına alındı. Çalışmaya yaşlan 16-66 arasında değişen 32 kadın RA'li hasta ve 19 kontrol olmak üzere toplam 51 gönüllü katıldı. Katılanlara önce solunum fonksiyon testleri (SFT) yapıldı. El ve akciğer grafileri ve akciğer YRBT'leri çekildi. Tam kan sayımı, sedimantasyon, CRP ve RF değerleri ölçüldü. RA'li kadın hastalarda FEVı, FEF »/025.75, FEF % 50 ve PEF değerleri, kontrol grubundaki değerlerden bariz olarak düşük bulunurken (p<0.05), FVC, VC, TLC, RV ve DLCO değerleri için iki grup arasında fark olmadığı tespit edildi. Bu sonuçlara göre RA'in akciğer volümlerinde azalmaya neden olmadan ekspiratuvar akım oranlarını düşürdüğü söylenebilir. YRBT'de patolojik görüntü olup olmamasına göre RA'li hastaların SFT'leri kontrollerle karşılaştırıldı. Patolojik görüntüsü olan hastalar olmayanlarla kıyaslandığında FVC, FEVı, FEFo/o25_75, FEF%so, FEF%75-85 değerlerinde anlamlı farklılık görülürken (p<0.05), patolojik görüntüsü olmayan hastalar, kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı değişiklik olmadığı görüldü. RA'li kadın hastalarda büyük ve küçük hava yolu obstrüksiyonunun fazla olduğu, YRBT incelemesinde patolojik görüntüsü olan RA'li hastaların akciğer fonksiyonlarında da bozukluk görüldüğü, bu nedenle YRBT tetkikinin yapılamadığı sağlık birimlerinde SFT'ne bakılarak RA'li hastaların akciğerleri hakkında bilgi edinilebileceği kanaatine varıldı.
The purpose of this study was to investigate the pulmonary function of female patients with rheumatoid arthritis (RA). Evaluation of pulmonary function of female patients with RA whether they have pathologic findings or not of their lung according to high resolution computed tomography (HRCT) were also included to the study. Total 51 volunteers thirty-two female RA patients and 19 control subjects all ranged from 16 to 66 years of age were studied. All patients and subjects first performed "pulmonary function test" (PFT). Chest and hand x-ray films, HRCT of lung were obtained for both patients and controls. Whole blood count, ertyhrocyte sedimentation rate (ESR), the levels of C-reactive protein (CRP) and rheumatoid factor (RF) were measured. FEVi, FEF %25-75, FEF %so and PEF values were significantly lower in female patients with RA as compared with control subjects (p<0.05). There were no significant differences for FVC, VC, TLC, RV and DLCO values between the groups. According to these findings, it can be concluded that rheumatoid arthritis decreases the expiratory flow rates without lowering the lung volumes. Patients with RA were divided into two groups :the ones who had pathologic findings on their lung according to HRCT, and the ones who had not. PFT values of both groups were compaired with controls. FVC, FEVi, FEF%25-75, and FEF %75_g5 values were significantly different in patients with pathologic findings as compared with the ones who had no pathologic findings (p<0.05). There were no significant difference between the patients with no pathologic findings and the controls. It was concluded that upper airway obstruction and lower airway obstruction were common in female patients with RA and the patients who had pathologic findings according to HRCT also showed impairment in pulmonary function testing. So, patients with RA could be evaluated if they have any lung involvement according to their pulmonary function testing at health services where HRCT is not available.

Fizyoloji

Güyen, N. (2001). Romatoid artritli kadın hastalarda solunum fonksiyon testleri ile yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi sonuçları arasındaki ilişki. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon