2022-12-19

Radius, en sık kırılan kemiklerden biridir. Bu kırıklar arasında da distal uç kırıkları daha sık görülmekle beraber proksimal uç kırıkları da oldukça yaygındır. Ayrıca sağlam yapısı nedeniyle doğal afet, yangın gibi durumlarda bütün halinde çıkarılabilir. Bu nedenlerde adli tıp, antropoloji ve arkeoloji bilim alanlarında sık kullanılan bir kemiktir. Komşuluğunda bulunan damar ve sinirler gibi hayati oluşumlar os radius'u klinik açıdan oldukça önemli bir konuma taşır. Bu çalışmada, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anatomi ABD arşivinde ve KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi ABD arşivinde toplamda 80 (40 sağ, 40 sol) anatomik bütünlüğü korunmuş radius kemiğine ait morfometrik parametreler incelendi ve morfolojik varyasyonları tespit edildi. Bu sonuçlar lateralizasyona göre analiz edilerek aralarındaki korelasyon belirlendi. Morfometrik parametrelerin analizinde CRçap, TRU, CR-TRmesafe, RDU, FACderinlik, FACtransversçap parametrelerinde sağ tarafa ait ölçümlerin sol tarafa ait ölçümlere göre; sol taraf CRçevre ölçümlerinin sağ tarafa göre istatistiksel olarak anlamlı derecede büyük olduğu görüldü. Morfolojik varyasyonlarda ise sağ ve sol tarafta CRşekil Tip 1, TRşekil Tip 2, Findex Tip 2, FNsayı-yön 1B, LTtip 1A oranı daha fazla bulundu. Morfometrik ölçüm değerlerinin CRşekil ile olan ilişkisinde İUgenişlik değeri, CRşekil Tip 2'de diğer tiplere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede küçük bulunurken TRşekil, FNsayı-yön, LTtip ve Findex ile olan ilişkisinde ise anlamlı bir ilişki bulunamadı. Çalışmamızda elde edilen morfometrik verilerin ve morfolojik varyasyonların, literatüre katkı sağlamasını, ortopedist, fizyoterapist ve protez-implant tasarımcılarına referans bir veri tabanı oluşturmasını ve bu bölgeye yapılacak cerrahi girişimlerde karmaşık anatomik yapının anlaşılmasında ve güvenli alanların belirlenmesinde faydalı olmasını ümit ediyoruz.
The radius is one of the most commonly broken bones. Although distal end fractures are more common among these fractures, proximal end fractures are also quite common. In addition, due to its robust structure, it can be removed in whole in cases such as natural disasters and fires. For these reasons, it is a bone that is frequently used in the fields of forensic medicine, anthropology and archeology. Vital formations such as vessels and nerves located in its neighborhood carry the os radius to a very important position from a clinical point of view. In this study, morphometric parameters of a total of 80 (40 right, 40 left) radius bones with preserved anatomical integrity were examined and their morphological variations were determined in the archive of Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine, Department of Anatomy and KTO Karatay University, Faculty of Medicine, Department of Anatomy. These results were analyzed according to lateralization and the correlation between them was determined. In the analysis of morphometric parameters, it was seen that the measurements of the right side in CRdiameter, TRL, CR-TRdistance, RDL, FACdepth, FACtransversdiameter parameters were statistically significantly larger than the measurements of the left side; the measurements of the left side CRenvironment were statistically significantly larger than the right side. In morphological variations, the ratio of CRshape Type 1, TRshape Type 2, Findex Type 2, FNnumber-direction 1B, LTtype 1A was found to be higher on the right and left sides. In the relationship of morphometric measurement values with CRshape, IUwidth value was found to be statistically significantly smaller in CRshape Type 2 compared to other types, while there was no significant relationship between TRshape, FNnumber-direction, LTtype and Findex. We hope that the morphometric data and morphological variations obtained in our study will contribute to the literature, create a reference database for orthopedists, physiotherapists and prosthetic-implant designers, and be useful in understanding the complex anatomical structure and determining safe areas in surgical interventions to this region.

Radius, Distal radius, Kırık, Morfolojik varyasyon, Radial inklinasyon açısı, Fracture, Morphological variation, Radial inclination angle

Erdoğan, H. (2022). Proksimal ve distal radius'un morfometrik analizi ile açılanmalarının klinik önemi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Anatomi Anabilim Dalı, Konya.