Effect of Edge Trimming Parameters on Surface Quality of Carbon Fiber Reinforced Polymer Composites

Bu çalışmada karbon elyaf takviyeli polimer matrisli kompozitlerin kenar budama işlemlerinin işlenebilirliği ve yüzey kalitesi araştırılmıştır. Frezeleme tipi, takım tipi, kesme hızı ve ilerleme hızının, yüzeyin ilerleme ve ilerlemeye dik doğrultusunda oluşan yüzey pürüzlülüğüne ve deformasyon davranışına olan etkileri araştırılmıştır. Üç farklı kesici ağız sayısına (2,4,6) sahip mikro taneli karbür kesici takımlarla dik ve eğimli çevresel frezeleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Kenar budama işlemleri için kullanılan frezeleme parametreleri Taguchi deney tasarımına göre uyarlanmıştır. Parametrelerin işlenebilirlik çıktıları üzerine etkilerinin katkı oranları varyans analizi (ANOVA) ile istatistiksel olarak belirlenmiştir. İşlenebilirlik çıktıları olan yüzey pürüzlülüğü ve deformasyon miktarlarına göre eğimli yanal frezeleme işleminin dik frezelemeye göre daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır. Dik yan yüzey frezelemeyle yapılan kenar budama işlemlerinde Tip-II delaminasyon yani kenarlarda kesilmeden uzayan uzun elyaf demetlerinin bulunduğu gözlenmektedir. Eğimli frezeleme ise Tip I-II delaminasyonun aynı anda ortaya çıkarmakta yani kenarlarda kesilmemiş uzun elyaf demetleri ve kenardan içe doğru kırılmış tabakalar oluşturmaktadır. Kesici ağız sayısı ve kesme hızı arttıkça ve ilerleme hızı azaldıkça enine ve boyuna olan yüzey pürüzlülüğü ile deformasyon azalmaktadır. En iyi işleme koşulları kesme hızının en yüksek seviyede, ilerlemenin en düşük seviyede 6 ağızlı kesicide eğimli frezeleme koşullarında sağlanmıştır.
The main focus of this paper is to investigate the surface quality and machinability of the edge trimming process of carbon fiber reinforced polymer (CFRP) material. Measurement of transverse and longitudinal surface roughness and deformation behavior are carried out for different combinations of cutting speed, feed per tooth, tool type and milling type to evaluate the machined surface quality. Three different flutes (2,4,6) micro grain carbide end mill tools were used for vertical and inclined peripheral milling. Edge trimming experiments were conducted under different experimental parameters and their levels according to the Taguchi design of experiment method. The contribution ratio of parameters on machinability outputs has statistically analyzed by Analysis of Variance (ANOVA). According to machinability outputs such as surface roughness and deformation types, the inclined peripheral milling is more suitable than vertical peripheral milling. Edge trimming by vertical peripheral milling generates Type II delamination which consists of long uncut fibers protruding from the trimmed edges. Edge trimming by inclined milling generates Type I-II delamination which consists of short uncut fibers protruding from the trimmed edges and where plies have broken inwards in the same time. The transverse and longitudinal surface roughness and deformation decreased with increased number of teeth, cutting speed and decreased feed per tooth. The best machining quality was obtained when cutting at the highest level of cutting speed, lowest feed rate and 6 number of flute in inclined milling.

CFRP, Kenar Budama, Delaminasyon, Taguchi, ANOVA, Edge trimming, Delamination, Surface roughness

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Can, A. (2017). Effect of edge trimming parameters on surface quality of carbon fiber reinforced polymer composites. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17, 1, 302-311.