Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran çok sayıda hasta olmasına rağmen, bu hastaların küçük bir kısmında akut koroner sendrom (AKS) görülmektedir. Acil serviste AKS tanısı hızlı konulmalı, AKS dışındaki göğüs ağrıları ise hızlı bir şekilde dışlanmalıdır. Ayrıca, AKS prognozunun tahmin edilmesi, yüksek riskli hastaların erken belirlenmesini sağlayabilir. AKS tanısında ve riskinin öngörülmesinde çok sayıda belirteç kullanılmasına rağmen, acil serviste kullanım için ideal belirteç bulma gerekliliği devam etmektedir. Çalışmamızın amacı, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran AKS hastalarında end tidal karbondioksitin (ETCO2) tanısal ve prognostik önemini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem Bu çalışmaya 15.09.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne başvuran ve AKS düşündüren göğüs ağrısı olan 408 hasta prospektif şekilde dahil edildi. ETCO2 düzeylerini etkileyebilecek solunum yolu hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların tanımlayıcı özellikleri, vital bulguları, kesin tanıları, HEART skoru ve troponin düzeyi değerlendirildi. Hastaların kesin tanıları üç grupta sınıflandırıldı: ST yüksekliği olan MI (STEMI), ST yüksekliği olmayan AKS (NSTE-AKS) ve AKS dışı göğüs ağrısı. ETCO2 seviyeleri acil servise başvuru sırasında taşınabilir bir kapnometre ile ölçüldü. Bulgular Hastaların yaş ortalaması 56,7 ± 14,7 yıl (21-91 yıl) idi. Hastaların %52'si erkek (n=212) ve %48'i kadındı (n=196). Erkek/kadın oranı 1,1/1 idi. Göğüs ağrısı olan hastaların %52'sinde AKS yoktu, %6,9'unda STEMI ve %41,2'sinde NSTE-AKS vardı. AKS hastalarının ETCO2 düzeyleri AKS olmayanlardan daha düşüktü (p<0.001). Ek olarak, STEMI tanısı alan hastaların ETCO2 düzeyi NSTE-AKS hastalarından daha düşüktü (p<0,001). ETCO2 düzeyleri kaybedilen hastalarda hayatta kalanlara göre daha düşüktü (p<0.001). ROC analizlerinde, ETCO2 ≤ 33 mmHg (AUC=0,948) AKS tanısı için %89,8 sensitivite ve %92,4 spesifite gösterdiği izlendi. Hastane içi mortalitede, ETCO2≤29 mmHg (AUC=0,947) %100,0 sensitivite ve %83,3 spesifiteye sahipti. ETCO2 seviyesi aynı zamanda acil servis taburculuğunun da iyi bir belirleyici idi (AUC=0,892, %95,6 duyarlılık ve %91,8 özgüllük). STEMI hastalarının NSTE-AKS olgularından ayrılmasında ETCO2 seviyelerinin (<28 mmHg) %100 sensitivite, %80,9 spesifiteye sahip olduğu izlendi. Sonuç Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda ETCO2 seviyesi AKS için tanısal ve prognostik öneme sahiptir. AKS olgularında prognozun erken belirlenmesi ise semptom başlangıcı ile tedavi arasındaki süreyi kısaltabilir. ETCO2, AKS dışı göğüs ağrısı için acil servisten erken ve güvenli taburculuk için de yararlı olabilir.
Introduction Although there are many patients presenting to the emergency department with chest pain, acute coronary syndrome (ACS) is observed in a small number of these patients. In the emergency department, patients due to ACS should be quickly recognized, while chest pain other than ACS should be quickly excluded. Furthermore, predicting the prognosis of ACS can offer early identification of high-risk patients. Although numerous markers have been utilised in diagnosing and predicting the risk of ACS, the need to find the ideal marker for use in the emergency department continues. The aim of our study was to evaluate the diagnostic and prognostic significance of end tidal carbon dioxide (ETCO2) in patients with ACS presenting to the emergency department with chest pain. Material and methods This study included 408 patients with chest pain suggestive of ACS who presented to Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Emergency Department between 15.09.2023 and 31.12.2023, prospectively. Those with respiratory diseases that may affect ETCO2 levels were not included in the study. Descriptive characteristics, vital signs, definitive diagnosis, HEART score and troponin level were evaluated. The final diagnoses of the patients were classified into three groups: MI with ST elevation (STEMI), ACS without ST elevation (NSTE-ACS), and non-ACS. ETCO2 levels were measured with a portable capnometer during emergency department admission. Results The mean age of the patients was 56.7 ± 14.7 years (21-91 years). 52% of the patients were male (n=212) and 48% were female (n=196). The male/female ratio was 1.1/1. Among patients with chest pain, 52% had no ACS, 6.9% had STEMI and 41.2% had NSTE-ACS. ETCO2 levels of ACS patients were lower than non-ACS cases (p<0.001). Moroever, ETCO2 level of patients diagnosed with STEMI was higher than NSTE-ACS patients (p<0.001). ETCO2 levels were lower in patients died in hospital than in survivors. (p<0.001). In ROC analyses, ETCO2 ≤ 33 mmHg (AUC=0.948) showed 89.8% sensitivity and 92.4% specificity for the diagnosis of ACS. For hospital mortality, ETCO2≤29 mmHg (AUC=0,947) have 100.0% sensitivity and 83.3% specificity. ETCO2 level was also a good predictor of emergency department discharge. (AUC=0.892, 95.6% sensitivity and 91.8% specificity). Analysis of the ROC curve revealed that ETCO2 <28 mmHg predicted STEMI vs NSTE-ACS with 100% sensitivity and 80.9% specificity (AUC=0.959). Conclusion ETCO2 level has diagnostic and prognostic importance for ACS in patients presenting to the emergency department with chest pain. Early determination of prognosis in ACS cases may shorten the time between symptom onset and treatment.ETCO2 may also be useful for early and safe discharge from the emergency department for non-cardiac chest pain.

ETCO2, Göğüs ağrısı, Chest pain, Akut Koroner Sendrom, Acute Coronary Syndrome, Acil Servis, Emergency

Özdamar, M. (2024). Akut Koroner Sendrom Düşündüren Göğüs Ağrısı İle Acil Servise Başvuran Hastalarda End Tidal Karbondioksit Ölçümünün Hastane Sonlanımını Öngörmedeki Değeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İlk ve Acil Yardım Anabilim Dalı, Konya.